Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/08/20)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας διακοπών των Ελλήνων και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τα μπάνια των φορολογουμένων. Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαφαίνεται ότι ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει πέσει αισθητά το τελευταίο διάστημα. Αν και απομένουν 14 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκκρεμεί η υποβολή περισσότερων από 700.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός θα πρέπει να αυξηθεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες υποβάλλονται περίπου 30.000 δηλώσεις ημερησίως. Ο ημερήσιος ρυθμός θα πρέπει να αυξηθεί στις 50.000 δηλώσεις καθώς διαφορετικά σε όσους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαρισθεί οι 2.803.703 είναι χρεωστικές. Δηλαδή οι ανωτέρω φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν κατά μέσον όρο το ποσό των 980 ευρώ ο καθένας. Οι μηδενικές δηλώσεις αποτελούν το 51,91% του συνόλου, ενώ επιστροφή φόρου θα πάρουν 983.669 φορολογούμενοι. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 31 Αυγούστου οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν διπλή δόση. Δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Τα ήπια σενάρια

για ύφεση της τάξης του 4% στο τέλος του έτους, όπως φαίνεται, έχουν ήδη ξεπερασθεί, καθώς είχαν ως βασική παράμετρο μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα. Ωστόσο, αντί της κανονικότητας είμαστε πιο κοντά στην αναζωπύρωση του κορωνοϊού, με τις συνέπειες της πανδημίας να αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας βραδύτερη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι στο τέλος του έτους η ύφεση θα είναι της τάξης του 7,8%, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει νέα αποτίμηση της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τις χειρότερες από τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν «τρύπα» 9,36 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του ΦΠΑ και της κατανάλωσης.

Συγκροτείται task force στην ΕΑΒ

Παρά τις χρόνιες παθογένειες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η κρατική εταιρεία διαθέτει ένα πολλά υποσχόμενο κύτταρο καινοτομίας που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κρατικής εταιρείας. Αυτό φαίνεται να είναι το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με απόφαση του οποίου συγκροτείται ομάδα εργασίας για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και της καινοτομίας στην ΕΑΒ. Τα πέντε μέλη της task force, που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, έχουν διακριτό έργο στον χώρο της καινοτομίας και έρευνας.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

Τριάντα ένας κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) περιλαμβάνονται στη λίστα της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) η οποία ορίζει τις λεπτομέρειες για την επιδότηση του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις για ένα τρίμηνο. Στους ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, τα καταλύματα, η εστίαση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.ά. Προσοχή, όμως. Για να λάβει μια επιχείρηση υποκείμενη σε ΦΠΑ την επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: αφενός ο ΚΑΔ της πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της επίμαχης ΚΥΑ και αφετέρου το 50% των ακαθάριστων εσόδων του 2019 να προκύπτει μέσα στο 3ο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019. Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα δύο αυτά κριτήρια επιδοτούνται για το 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.9.2020.

Εργα εκσυγχρονισμού του Εθνικού Τυπογραφείου

Μέσω δύο έργων για τα οποία έχει κατατεθεί αίτημα ένταξής τους στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Τυπογραφείου (Ε.Τ.). Ο λόγος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δυνατοτήτων καθώς και για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων του Ε.Τ., που είναι προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ και 90.000 ευρώ, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση τον Απρίλιο του 2019 είχε προβλεφθεί πως το Εθνικό Τυπογραφείο έχει ως αποστολή όχι μόνο τον σχεδιασμό και την εκτύπωση κάθε είδους εντύπων, αλλά και τον σχεδιασμό και την παραγωγή ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών οπτικής επικοινωνίας (π.χ. βίντεο ή λογότυπα) για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή