Πολιτικά μποφόρ για οικονομία και κορωνοϊό

Πολιτικά μποφόρ για οικονομία και κορωνοϊό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυγουστιάτικο «σκληρό ροκ» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστεί μόνο στα εθνικά ζητήματα. Το πρώτο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει το επιτελείο της Ηρώδου Αττικού είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το Σαββατοκύριακο να θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ολα τα δεδομένα, με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, εξετάζονται με μεγάλη προσοχή στο Μαξίμου, όπου υπολογίζουν πως οι νοσούντες θα αυξηθούν με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές στα τέλη του μήνα. Από τη στιγμή που θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, 2-3 εβδομάδες μετά τον Αύγουστο, για να αποτυπωθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και 15 ημέρες. Η βούληση του πρωθυπουργού, πάντως, είναι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα, ώστε να μη χρειαστεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς να μετατεθεί από τις 7 Σεπτεμβρίου. Ολα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κύματος κρουσμάτων.

Εθελουσία καραντίνα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου η πανδημία να αντιμετωπιστεί και να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία χωρίς να περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η καλοκαιρινή οικονομική δραστηριότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Για τους λοιμωξιολόγους είναι σαφές ότι η επιστροφή από τις διακοπές θα πρέπει να συνδυαστεί με μια εθελουσία καραντίνα μιας εβδομάδας του πιο νέου πληθυσμού, ώστε να μην έρθουν σε επαφή, όσο είναι δυνατόν, με τους συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Η εντατικοποίηση των ελέγχων προχωρά, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας.

Σε αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, αναλόγως με τις κινήσεις του Μαξίμου, να ανεβάσει τους τόνους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους. Επισημαίνουν συνεχώς πως η κυβέρνηση «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις» και δεν αποκλείεται το θέμα του ανοίγματος των σχολείων να αποτελέσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Στην Κουμουνδούρου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με την επιστημονική τους ομάδα, ώστε να εξετάσουν το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους μαθητές ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Στο πεδίο της οικονομίας, η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει τη δύναμη πυρός που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να ωφεληθούν σημαντικά οι κατηγορίες των πολιτών που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όπως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και η παραγωγική μεσαία τάξη. Χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί το «πακέτο» που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο φόρουμ της ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου, η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, η σταδιακή ελάττωση έως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος φαίνεται να είναι στο τραπέζι. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι η σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους με στόχο την τόνωση της απασχόλησης με παράλληλες καινοτόμες παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσουν στο «κόκκινο» το θερμόμετρο απέναντι στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως το Μαξίμου με την πολιτική του δρα εις βάρος των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων. Το επιτελείο των οικονομολόγων του κόμματος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιήσει νέες συσκέψεις τις επόμενες ημέρες για να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα στα νέα δεδομένα, αλλά και να χαράξει νέα σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή ενόψει Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή