Δεύτερος νεκρός διαδηλωτής στη Λευκορωσία

Δεύτερος νεκρός διαδηλωτής στη Λευκορωσία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν χθες για πέμπτη κατά σειράν ημέρα σε πολλές πόλεις της Λευκορωσίας οι διαδηλώσεις για επανακαταμέτρηση των ψήφων στις αμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ ενισχύονται στους κόλπους της Ε.Ε. οι φωνές που τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς του επί 26 χρόνια προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι Αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν τον θάνατο και δεύτερου διαδηλωτή, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στην πόλη Γόμιλ, στα νότια της χώρας, υποστηρίζοντας ότι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ότι η κατάστασή του «επιδεινώθηκε ξαφνικά». Αλλος ένας διαδηλωτής είχε σκοτωθεί προηγουμένως στην πρωτεύουσα Μινσκ, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της αναγκάστηκαν να ανοίξουν πυρ στη διάρκεια επεισοδίων στην πόλη Μπερστ, στα νοτιοδυτικά.

Περισσότεροι από 700 διαδηλωτές συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στο πενθήμερο των ταραχών να προσεγγίζει τις 7.000. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 103 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή και ότι 28 εξ αυτών νοσηλεύονται.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι διαδηλώσεις έχουν λάβει περισσότερο ειρηνικό χαρακτήρα, με πρωταγωνιστική παρουσία των γυναικών. Ντυμένες κατά κανόνα στα λευκά, κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες οικείων τους, χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο κέντρο του Μινσκ και αρκετών άλλων πόλεων.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούσαν χθες ότι είναι πολύ πιθανό η Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο, στο οποίο καταλογίζει εκλογική νοθεία και άγρια καταστολή εις βάρος της αντιπολίτευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν Γερμανία, Αυστρία, Λιθουανία, Λετονία και Σουηδία, ενώ η Ουγγαρία εξέφρασε χθες τις επιφυλάξεις της, ζητώντας διάλογο με το Μινσκ. Για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με δήλωση του Μακρόν, ο Ρώσος ηγέτης «είναι πολύ ανήσυχος με την κατάσταση στη Λευκορωσία και τη βία που υφίστανται πολίτες της μετά τις εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή