Ο Δήμος Κέας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την προσφορά του

Ο Δήμος Κέας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την προσφορά του

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η ενσάρκωση της «χαμηλόφωνης» προσφοράς. Στέργει όπου υπάρχει ανάγκη χωρίς ποτέ να επιδιώκει την προσωπική του προβολή. Με τρόπο διακριτικό –συχνά ανώνυμο–, είναι πανταχού παρών με αγαθοεργίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την περίθαλψη και τον πολιτισμό μέχρι τις υποδομές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Δικαίως, λοιπόν, ο Δήμος Κέας τίμησε τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, διοικητή του Αγίου Ορους, και τη σύζυγό του, Μαρίνα, για το συνολικό έργο τους αλλά και για τη μακροχρόνια στήριξή τους στο νησί μέσα από πολλαπλές δράσεις. Σε μια σεμνή τελετή, με όλες τις προφυλάξεις για την πανδημία, που έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής, ο Δήμος Κέας αναγόρευσε τον εφοπλιστή επίτιμο δημότη Κέας. Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Κέας, στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Θεωρήθηκε το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για έναν άνθρωπο που δίνει σταθερά το παράδειγμα για το πώς οι έχοντες στην πατρίδα μας οφείλουν να επιστρέφουν κάτι στην κοινωνία.

Ο Δήμος Κέας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την προσφορά του-1

Ο όμορφος προαύλιος χώρος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής.

Με το πέρας του αρχιερατικού εσπερινού, που τελέστηκε στον αύλειο χώρο του προσκυνήματος, την αναγόρευση έκανε η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, η οποία στον λόγο της εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά τόσο του κ. Μαρτίνου όσο και του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Σύρου, Κέας Δωρόθεου Β΄, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Ο εφοπλιστής έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Κέα επί σειράν ετών, βοηθώντας τα σχολεία του νησιού, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κέας με τη δωρεά πυροσβεστικού οχήματος.

Ο Δήμος Κέας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την προσφορά του-2

Στιγμιότυπο από την αναγόρευση του κ. Μαρτίνου σε επίτιμο δημότη Κέας.

Πέρα από αυτό, έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη για να γίνει η συντήρηση και η αποκατάσταση ναών όπως η Αγία Τριάδα στην Κορησσία και το Μοναστήρι της Παναγίας Καστριανής. Παράλληλα έχει βοηθήσει στην υλοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων όχι μόνον στην Τζια αλλά και στη γειτονική Μακρόνησο. Εκεί ανέλαβε την αναστήλωση του Ναού του Αγίου Γεωργίου, στη μνήμη του οποίου επιτελείται λειτουργία και πανήγυρις κάθε χρόνο. Αξιέπαινη είναι επίσης η συνδρομή του σε θέματα που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών της Κέας, όπως η βοήθειά του στην υλοποίηση της μελέτης του δρόμου της Καρθαίας.

Ο Δήμος Κέας ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο για την προσφορά του-3

Η αναμνηστική επιγραφή για την αποκατάσταση του αύλειου χώρου.

Μαζί με την αναγόρευση του κ. Μαρτίνου ως επίτιμου δημότη Κέας, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του αύλειου χώρου του ιερού προσκυνήματος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, η ευρωβουλευτής Βίβιαν Ρέντινγκ, ο έπαρχος Π.Ε. Κέας – Κύθνου Γιάννης Ευαγγέλου, ο αρχιερατικός επίτροπος Κέας, εκπρόσωποι του κλήρου, των σωμάτων ασφαλείας και των συλλόγων του νησιού, ενώ παρούσα ήταν η συντριπτική πλειονότητα όσων εργάστηκαν στο έργο της αποκατάστασης. Αξίζει πάντως να πούμε ότι οι παριστάμενοι σεβάστηκαν στο ακέραιο τα μέτρα προφύλαξης, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να γίνονται δημόσιες εκδηλώσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους αν όλοι είναι εναρμονισμένοι με τους κανόνες.

Η εκδήλωση έκλεισε με παράσταση των χορευτικών τμημάτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κέας και του Συνδέσμου Απανταχού Κείων, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής από Τζιώτες οργανοπαίκτες. Στον χώρο εκτέθηκε επίσης μια χειροποίητη μακέτα των μαθητών του ΕΠΑΛ, που απεικόνιζε χαρτογραφημένο το σύνολο των αρχιτεκτονικών τύπων των ιερών ναών και των παρεκκλησιών της Κέας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή