Σε κοινή γραμή Πούτιν – Λουκασένκο: Ολα τα «προβλήματα» σύντομα θα επιλυθούν

Σε κοινή γραμή Πούτιν – Λουκασένκο: Ολα τα «προβλήματα» σύντομα θα επιλυθούν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλα τα «προβλήματα που αντιμετωπίζει» η Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες θα επιλυθούν σύντομα.

«Τα προβλήματα αυτά δεν θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι καταστροφικές δυνάμεις που επιδιώκουν να βλάψουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της (διακυβερνητικής) ένωσης» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγα λεπτά αφότου ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «ήταν ανάγκη» να μιλήσει με τον Πούτιν επειδή οι κινητοποιήσεις «δεν απειλούν μόνο τη Λευκορωσία».

«Οι πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση εντός και εκτός της Λευκορωσίας» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta.

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και πάλι σήμερα στο Μινσκ, μετά την έκκληση που απηύθυνε χθες η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία, ζητώντας να γίνουν ειρηνικές κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο.

Πολλές χιλιάδες κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του μετρό Πουσκίνσκαγια, στα δυτικά της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε εκεί, στη διαδήλωση της περασμένης Δευτέρας. «Όχι στη βία» και «Ζήτω η Λευκορωσία» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν λουλούδια ή έκαναν το σήμα της νίκης.

Παράλληλα, περίπου 500-700 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σιωπηλά, μαζί με την οικογένεια του νεκρού διαδηλωτή, γύρω από το φέρετρό του που εκτέθηκε σε προσκύνημα σε άλλη συνοικία του Μινσκ. «Ηρθα για να διαμαρτυρηθώ για αυτήν την αδικία», είπε ένας από τους παριστάμενους, ο 42χρονος Βίκτορ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κάνε ξανά εκλογές»

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κάλεσαν σήμερα τη Λευκορωσία να διεξαγάγει νέες «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές καθώς διογκώνονται οι διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Μια νέα ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί με διαφάνεια και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, ανέφεραν οι τρεις ηγέτες σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στην Εσθονία.

Η συντριπτική νίκη του Λουκασένκο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκε αποτέλεσμα νοθείας από τους διαδηλωτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε χθες Παρασκευή το πρώτο βήμα προς την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας,

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το πρωί της Τρίτης, κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Χθες ήταν η έκτη διαδοχική ημέρα διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή