Επίθεση Ιράν εναντίον Εμιράτων

Επίθεση Ιράν εναντίον Εμιράτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Προδοτική χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Αμπου Ντάμπι.

«Τα Εμιράτα καλά θα κάνουν να προσέχουν. Διέπραξαν τεράστιο σφάλμα, μία πράξη προδοσίας», είπε ο Ροχανί για τη συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ Αμπου Ντάμπι και Ιερουσαλήμ για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων υπογράμμισε ότι η ομιλία Ροχανί αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και ευθεία επίθεση στην εθνική ανεξαρτησία της. Η απόφαση εξομάλυνσης των σχέσεων και αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, υποστηρίζουν τα Εμιράτα, υπήρξε κυρίαρχη απόφαση, που δεν είχε ως στόχο το Ιράν.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η συντηρητική ιρανική εφημερίδα Kayhan χαρακτήριζε τη συμφωνία «τη μεγαλύτερη προδοσία του παλαιστινιακού λαού, η οποία θα μεταμορφώσει τη μικρή, πλούσια, αλλά εξαρτημένη από τη Δύση για την ασφάλειά της, χώρα των Εμιράτων, σε θεμιτό και εύκολο στόχο». Ο διευθυντής της Kayhan διορίζεται από τον ύπατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με την ισραηλινή ταμπλόιντ «Ισραέλ Χαγιόμ».

Πρόσκληση φέρεται να έχει ήδη αποστείλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου στον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, για να πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την Κυριακή, ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, προέβη στην εκτίμηση ότι το Μπαχρέιν και το Ομάν ενδέχεται να είναι οι επόμενες χώρες, που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Εμιράτων, εγκαινιάζοντας διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε «προσωρινή αναστολή» της διαδικασίας επίσημης προσάρτησης της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των εποίκων, παραδοσιακός στυλοβάτης των εκλογικών επιτυχιών του Λικούντ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην πολιτική αστάθεια, προειδοποιώντας τους κυβερνητικούς του εταίρους ότι αν «συμπεριφερθούν ως εσωτερική αντιπολίτευση, τότε η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα αντέξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή