Τουρκία: Πυρ ομαδόν εναντίον του Δημοκρατικού υποψηφίου

Τουρκία: Πυρ ομαδόν εναντίον του Δημοκρατικού υποψηφίου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργισμένη αντίδραση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας προκάλεσε βίντεο με παλιότερες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, όπου ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ασκούσε δριμεία κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν και τασσόταν υπέρ της ενίσχυσης πολιτικών του αντιπάλων.

«Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο παρόμοιες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύστερα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο που έλαβε χώρα στον Δομίνικο, την Κυριακή.

Σε βίντεο που διαδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τζο Μπάιντεν εμφανιζόταν να δηλώνει: «Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που υπάρχουν ακόμη, να πάρουμε πιο πολλά από αυτούς και να τους ενισχύσουμε ώστε να έρθουν στα πράγματα και να νικήσουν τον Ερντογάν. Οχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά με εκλογές». Σχολιάζοντας την τελευταία αποστροφή του Δημοκρατικού υποψηφίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε σκωπτικά: «Δοκιμάσαμε το πραξικόπημα στο παρελθόν (το 2016), αλλά δεν μας βγήκε. Επομένως, ας αλλάξουμε τώρα τακτικές και μεθόδους».

Η επίμαχη δήλωση του Μπάιντεν είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2019, προτού ακόμη εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, στη διάρκεια συνάντησής του με τη σύνταξη των New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαίωσε την ακρίβεια της δήλωσης.

Επικριτικός έναντι του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας ότι το κόμμα του, το κεμαλικό CHP, αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία της χώρας του και ότι δεν θα ανεχθεί «ούτε μια σκιά ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βασικός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Είναι γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από πραξικοπήματα, επεμβάσεις, κρίσεις, τρομοκρατικές ενέργειες και αντιδημοκρατικές απόπειρες. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανατροπής του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν και αποτελεί κακοήθεια να λέγεται ότι αυτό δεν θα γίνει με πραξικόπημα, αλλά με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στις εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή