Διευκρινίσεις Αλ. Διακόπουλου: Προσπάθεια ερευνών από το «Ορούτς Ρέις», όχι πραγματοποίηση

Διευκρινίσεις Αλ. Διακόπουλου: Προσπάθεια ερευνών από το «Ορούτς Ρέις», όχι πραγματοποίηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις «για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις» προχώρησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε το πρωί στις τουρκικές ενέργειες και τον πλού του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οπως είπε ο κ. Διακόπουλος «σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια ερευνών", σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε: «Εχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Εχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το "σηκώσαμε" ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ενα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Σχολιάζοντας το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί "θορύβου" που εμπόδιζε τις έρευνες. Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή