Συγχαρητήρια στον κυβερνήτη του «Λήμνος» – Ντοκουμέντο από την πρόσκρουση με το «Κεμάλ Ρέις»

Συγχαρητήρια στον κυβερνήτη του «Λήμνος» – Ντοκουμέντο από την πρόσκρουση με το «Κεμάλ Ρέις»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις». Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση. Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Χθες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Βερολίνο, την επόμενη Τετάρτη. Η συνομιλία συμπεριέλαβε και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε γνωστό ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα έχει ετοιμότητα να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Κραμπ – Κάρενμπαουερ συμμερίστηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος.

Διευκρινίσεις Διακόπουλου

Νωρίτερα, χθες, σύγχυση σχετικά με την πραγματική επιχειρησιακή εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Open περί αναπόφευκτων ερευνών του «Ορούτς Ρέις», ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση. Στη διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Διακόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναφορά του «αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Νωρίτερα κατά την τηλεοπτική εμφάνισή του, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διακόπουλος δήλωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Οταν εμείς “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες». Ο κ. Διακόπουλος είχε, επίσης, πει ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση». Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλος έγραψε στο Twitter: «Πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί “θορύβων”; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν γίνονται έρευνες;».

​​​​​​Για την επακούμβηση των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις», ο κ. Διακόπουλος είπε: «Εμείς κινούμαστε πάντα με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα. Οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σ’ αυτό πολύ ικανοί… το “Λήμνος” πήρε εντολή να αλλάξει θέση. Το τουρκικό το παρεξήγησε και πήγε μπροστά με άγαρμπο τρόπο να του κόψει τον δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του πλοίου του τουρκικού, αλλά όχι ο δρόμος του “Λήμνος”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή