Κατακραυγή για το πραξικόπημα στο Μάλι

Κατακραυγή για το πραξικόπημα στο Μάλι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΜΑΚΟ. Για «μεταβατική περίοδο», με στόχο τη διενέργεια νέων εκλογών, έκαναν λόγο χθες οι στασιαστές στρατιωτικοί, που έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο του Μάλι, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τον πρωθυπουργό του, Μπουμπού Σισέ.

Τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα του πραξικοπήματος και την ανακοίνωση του Κεϊτά ότι εγκαταλείπει το σύνολο των καθηκόντων του, στρατιωτικοί εισέβαλαν στα στούντιο του κρατικού δικτύου και διάβασαν την παρακάτω ανακοίνωση: «Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η χώρα μας, το Μάλι, βουλιάζει μέρα με τη μέρα στο χάος, την αναρχία και την ανασφάλεια, εξαιτίας όσων κρατούν την τύχη του έθνους στα χέρια τους».

Στην ανακοίνωση, οι πραξικοπηματίες καταγγέλλουν τις πελατειακές σχέσεις του καθεστώτος, την οικογενειακή διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, την κλεπτοκρατία, την αδιαφορία απέναντι στις ανησυχίες των πολιτών, το υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και τις σφαγές χωρικών από «τρομοκράτες και εξτρεμιστές».

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τη Γαλλία και τη Δύση, οι πραξικοπηματίες αναφέρουν: «Η αποστολή του ΟΗΕ Minusma, η γαλλική αντιτρομοκρατική δύναμη Μπαρκάν, η ομάδα κρατών του Σαχέλ G5 και η δύναμη Τακουμπά [αποτελούμενη από μέλη ειδικών δυνάμεων ευρωπαϊκών κρατών που συνοδεύουν τον στρατό του Μάλι σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις], παραμένουν εταίροι μας. Ολες οι υπάρχουσες συμφωνίες συνεχίζουν να ισχύουν».

Οι κατευναστικές δηλώσεις των στασιαστών ακολούθησαν καταιγισμό επικριτικών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων, από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την οργάνωση κρατών της Δυτικής Αφρικής, Cedeao, και τον ΟΗΕ. Εκτάκτως αναμενόταν να συνεδριάσει χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα. Το Μάλι αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες κύμα διαδηλώσεων εξαιτίας της ενδημικής διαφθοράς και της κρατικής κακοδιαχείρισης. Τις διαμαρτυρίες στηρίζει ετερόκλητη, αλλά οργανωμένη συμμαχία αντιφρονούντων, θρησκευτικών ηγετών και μερίδα της μεσαίας τάξης, υπό την οργάνωση «ομπρέλα» Κίνημα της 5ης Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή