Πειραιώς και Εθνική αποφασίζουν για Χαλυβουργία Ελλάδος

Πειραιώς και Εθνική αποφασίζουν για Χαλυβουργία Ελλάδος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη διαδικασίας για την πώληση δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ονομαστικής αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ, φέρονται να αξιολογούν οι Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική προκειμένου να εξέλθουν από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη διαχείριση του δανεισμού του εν λόγω ομίλου μετά και την πώληση δανείου ονομαστικής αξίας 53 εκατ. της Eurobank στην HIG Capital.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας συμφερόντων Ν. Μάνεση εμφανίζεται να συνεχίζει να εξυπηρετεί τους τόκους του δανεισμού της, παρά το γεγονός ότι η σχετική συμφωνία του 2018 ουδέποτε συμβασιοποιήθηκε, μετά και την απόφαση της Eurobank να βγει από την εικόνα. Ειδικότερα, πηγές της διοίκησης του ομίλου αναφέρουν ότι από το 2016 έως σήμερα έχουν καταβληθεί 23 εκατ. για την εξυπηρέτηση τόκων των τραπεζικών απαιτήσεων συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελληνική Χαλυβουργία έχει όμως η Alpha Bank, της τάξης των 150 εκατ., η οποία είναι απρόθυμη να προχωρήσει στην πώληση του δικού της δανείου με αυτούς τους όρους, εκτιμώντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη αξία μέσα από διαφορετική διαδικασία, όπως με την ένταξή του σε μια τιτλοποίηση, αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Παράλληλα, η HIG Capital είχε προσεγγίσει την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική προκειμένου να εξαγοράσει τα ανοίγματά τους, αλλά σε αντίστοιχη τιμή με αυτήν την οποία φέρεται να αγόρασε το δάνειο της Eurobank, δηλαδή περίπου στο 15% της ονομαστικής του αξίας. Σε λειτουργικό επίπεδο, η Ελληνική Χαλυβουργία έκλεισε τη χρήση του 2019 με κέρδη EBITDA της τάξης των 5 εκατομμυρίων, όσο δηλαδή περίπου και το 2018. Οσοι παρακολουθούν από κοντά την ιστορική βιομηχανία εκτιμούν ότι μία αναδιάρθρωση του δανεισμού της μπορεί να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να δώσει τα περιθώρια για να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τις εναπομείνασες υποχρεώσεις της.

Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος είναι ομολογιακό και καθώς έχει λήξει στα τέλη του 2015, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, με την Alpha Bank ως leader, και κατέληξε στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 σε συμφωνία συναντίληψης (MoU) για την αναχρηματοδότηση. Παράλληλα, όλο εκείνο το διάστημα η Χαλυβουργία Ελλάδος κατέβαλε τους τόκους των δανείων της. Ομως νέες στρατηγικές επιλογές των τραπεζών, όπως η απόφαση της Eurobank να περιορίσει δραστικά την έκθεσή της σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία είχε μειοψηφούσα έκθεση (όπως δανείου ύψους 65 εκατ. του ομίλου Σαρακάκη που επίσης πουλήθηκε), ανέστειλαν την υλοποίηση του MoU του 2018.

Εκτιμάται πως εάν πουληθούν και τα δάνεια των Πειραιώς και Εθνικής μπορεί να προχωρήσει μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης με σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας των υποχρεώσεων της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Στην Ελλάδα μέχρι προ μερικών ετών υπήρχαν σε λειτουργία πέντε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής χάλυβα που ανήκουν σε τρεις επιχειρηματικούς ομίλους, τις οικογένειες Ν. Στασινόπουλου, Κ. Αγγελόπουλου και Ν. Μάνεση, γεγονός που για τα μεγέθη της αγοράς κρίθηκε υπερβάλλουσα προσφορά. Από αυτά δουλεύουν πια μόνον τα τρία. Η εξέλιξη εκτιμάται πως έχει βελτιώσει την ισορροπία προσφοράς – ζήτησης και εφόσον ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης και η γραμμή 4 του μετρό και παράλληλα ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα, πιθανότατα ο κλάδος να ανακάμψει περαιτέρω εφόσον η προσφορά διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή