100 κρασιά για το καλοκαίρι | Tα Λευκά – Μέρος 2

100 κρασιά για το καλοκαίρι | Tα Λευκά – Μέρος 2

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέξαμε 100 κρασιά από 100 διαφορετικά οινοποιεία. Αυτές είναι οι καλοκαιρινές μας προτάσεις για νέες και ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες, που απευθύνονται σε όλους τους ουρανίσκους.

ΤΑ ΛΕΥΚΑ – μέρος 2

Τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού πίνονται δροσερά, γύρω στους 7 με 8 °C. Σε αυτή τη θερμοκρασία πίνονται ευχάριστα, και ταυτόχρονα αναδύονται τα αρώματα και αναδεικνύεται η γεύση τους.

26. Πετρουλιανός 2019, Αμπελώνες Βατίστα, Λακωνία ,11.60€ Το οινοποιείο Βατίστα έχει περάσει σε μία νέα εποχή με αλλαγή ετικετών και παραγωγή νέων κρασιών. Τα ηνία έχει αναλάβει η κόρη του Μαρία που αποτελεί το νέο αίμα. Ο Πετρουλιανός είναι μια τοπική ποικιλία που αναβίωσε το οινοποιείο, κι αξίζει να δοκιμάσετε.

27. Alexandra 2019, Μαλαγουζιά, Κτήμα Claudia Papayianni, Χαλκιδική, 12.10€ Πριν περίπου μια δεκαετία ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα στο Οινόραμα του 2012 την Alexandra. Όλη η έκθεση μίλαγε για αυτό το κρασί. Από τότε έως σήμερα, είναι από τις ποιοτικότερες επιλογές για κάποιον που αγαπάει τη Μαλαγουζιά.

28. Πάρος Βαρέλι 2018, Μονεμβασιά, Κτήμα Μωραΐτη, Νάουσα, 13.60€ Το Κτήμα Μωραΐτη στη Νάουσα της Πάρου, παράγει κρασιά από την ποικιλία Μονεμβασιά. Η εκδοχή της με παλαίωση 5 μηνών σε δρύινα βαρέλια διαθέτει μια έξτρα πολυπλοκότητα και όγκο.

29. Volacus 2019, Ασύρτικο, Volacus Wines, Τήνος, 18.00€ Εδώ και μία δεκαετία έχουν φυτέψει αμπέλια στο νησί της Τήνου. Ο βιολογικός αμπελώνας είναι κοντά στο χωριό Φαλατάδος στη θέση Γαρδάρη, και οι ποικιλίες που παράγει είναι Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Μαυροτράγανο.

30. X-Bourgo 2019, Ασύρτικο, Κτήμα Κοσμόπουλου, Τήνος, 19.80€ Ο Θεόδωρος Κοσμόπουλος ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια την παραγωγή κρασιών στο όμορφο νησί της Τήνου με την βοήθεια του αμπελουργού-οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη και την οινοποιητική φροντίδα του οινοποιείου Γκίκα. Ένα Ασύρτικο που στην πρώτη γουλιά θυμίζει Σαντορίνη.

31. Concert 2017, Chardonnay, Αμπελώνες Ρίρα, Αιγιαλεία, 10.80€ Στις ορεινές πλαγιές του λόφου Ρίρα Αρραβωνίτσας στην Αιγιαλεία καλλιεργείται το Chardonnay των Αμπελώνων Ρίρα. Έχει επαφή με δρυ για 14 μήνες πριν εμφιαλωθεί. Ένα από τα πιο value for money βαρελάτα ελληνικά Chardonnay.

32. Φάμπρικα 2019, Κουντούρα – Μονεμβασιά, Οινοποιείο Σύρου, 10.50€ Ο Νίκος Χατζάκης, οινολόγος και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Σύρου, πειραματίζεται με ποικιλίες όπως το Σεριφιώτικο, η Κουντούρα και η Μονεμβασιά. Η Φάμπρικα είναι ένα ελαφρύ καθημερινό λευκό κρασί μέτριας έντασης, από τον ανερχόμενο αμπελώνα της Σύρου.

 33. Σανταμεριάνα Orange 2019, Σανταμεριάνα, Οινοποιείο Sant’ Or, Αχαΐα, 15.80€ Βιοδυναμικά (το πρώτο στην Ελλάδα) και vegan πιστοποιημένο οινοποιείο από την Αχαΐα, η Σανταμεριάνα είναι μια τοπική ποικιλία (Ασπρούδα Πατρών) οινοποιημένη σαν ερυθρό κρασί, κάτι που δίνει μεγαλύτερη ένταση αρωμάτων, αίσθηση τανινών και έναν ώριμο οξειδωτικό χαρακτήρα.

 34. 10+12 Vielles Vignes 2017, Domaine de Kalathas, Τήνος, 31.50€ O Jerome Binda, Γάλλος πρώην γραφίστας και αντικέρ, δημιούργησε στην Τήνο ένα οινοποιείο που παράγει αποκλειστικά φυσικά κρασιά. Το 10+12 είναι από την σπάνια ποικιλία Άσπρο Ποταμίσι από την οποία ολοένα και βλέπουμε περισσότερες οινοποιήσεις στις Κυκλάδες.

35. Coma Berenices 2019, Viognier, Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία, 13.90€ Από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Ελλάδος σε ένα μαγευτικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Παράγει το Coma Berenices, ένα Viognier masterpiece που θα το ζήλευαν πολλά οινοποιεία της νότιας Γαλλίας και του Ροδανού.

36. Emphasis 2018, Ασύρτικο, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα, 14.90€Το Κτήμα Παυλίδη είναι γνωστό για τα κρασιά της σειράς Thema αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει το Ασύρτικο από την σειρά Emphasis, δεν το ξεχνάνε ποτέ. Ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.

37. Ασύρτικο Sur Lies 2018, Κτήμα Βρυνιώτη, Εύβοια, 18.60€ Το Κτήμα Βρυνιώτη βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια, παράγει εξαιρετικά ερυθρά, αλλά το παλαιωμένο σε οινολάσπες Ασύρτικο κλέβει τις καρδιές των οινόφιλων πολλά χρόνια τώρα.

38. Elixir 2018, Gewurztraminer, Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα, 17.40€ Το Ελιξίριο του Κτήματος Σεμέλη έχει έντονο αρωματικό προφίλ, όπως κάθε Gewurztraminer που σέβεται τον εαυτό του, και υπολειμματικά σάκχαρα που κάνουν τον συνδυασμό του με Ανατολίτικες κουζίνες ιδανικό.

39. Ocean Θραψαθήρι 2019, Κτήμα Ιδαία Γη, Κρήτη, 11.70€ Το Κτήμα Ιδαία Γη παράγει κρασιά από γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης. Το Θραψαθήρι είναι μία από αυτές και έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Θα μπορούσε να θυμίσει μια παλαιωμένη λευκή Rioja.

40. Ευχές Ερατεινές 2019, Chardonnay – Ασύρτικο – Μαλαγουζιά, Πιερία, 11.80€ Το οινοποιείο Πιερία Ερατεινή παράγει εξίσου ποιοτικά λευκά και ερυθρά κρασιά. Οι Ευχές Ερατεινές, είναι ένα value for money λευκό αρωματικό κρασί από τον Κολινδρό Πιερίας, με ωραία δομή και οξύτητα.

41. Βιδιανό 2019, Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη, 12.70€ Το οινοποιείο Γαβαλά από την Κρήτη, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει στόχο την αναβίωση των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης. Το Βιδιανό του είναι μια τυπική εκδοχή της ποικιλίας, με έντονα αρώματα και λιπαρή υφή.

42. Novita 2019, Γουστολίδι, Κτήμα Γράμψα, Ζάκυνθος, 11.80€ Το Κτήμα Γράμψα στη Ζάκυνθο κάνει προσπάθεια για τη διάσωση των αυτόχθονων ποικιλιών και παράγει μια σπάνια ποικιλία το Γουστολίδι. Μια δυσεύρετη και ποιοτική επιλογή σε εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

43. Μικρή Κιβωτός 2019, Ασύρτικο – Μαλαγουζιά, Κτήμα Λαντίδη, Νεμέα, 9.12€ Το Κτήμα Λαντίδη παράγει εξαιρετικά κρασιά από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο. Η Μικρή Κιβωτός είναι η βασική ετικέτα του Κτήματος, ένα ευχάριστο χαρμάνι του Ασύρτικου με τη φρουτώδη Μαλαγουζιά. Μία καθημερινή επιλογή.

44. Σητεία 2013, Βηλάνα – Θραψαθήρι, Κτήμα Οικονόμου, Κρήτη, 40.50€ Ο Γιάννης Οικονόμου παράγει κρασιά με χαρακτήρα, δεν τα βιάζεται, τα αφήνει όσο χρόνο πιστεύει πως χρειάζονται για να παλαιώσουν, έτσι ώστε να βγουν στην αγορά έτοιμα. Το στυλ του χαρμανιού της Βηλάνας με το Θραψαθήρι είναι οξειδωτικό, όπως όλα τα κρασιά του.

45. Δύο Ποτάμια, Κοντούρα Βαρέλι 2016, Κτήμα Σαμαρτζή, Βοιωτία, 13.00€ Το Κτήμα Σαμαρτζή βρίσκεται στην κοιλάδα των Μουσών στην Άσκρη Βοιωτίας. Παράγει ένα πολύ ιδιαίτερο λευκό από την ποικιλία Κοντούρα. Παλαιώνει για 4 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και έχει περιορισμένη παραγωγή 2.000 φιαλών.

 46. V for Vostilidi 2019, Βοστιλίδι, Οινοποιείο Σαρρή, Κεφαλονιά, 17.10€ Ο Πάνος Σαρρής αρχικά ασχολήθηκε με την οινοχοΐα και στη συνέχεια τον κέρδισε η παραγωγή. Χρησιμοποιεί γηγενείς ζύμες και αυστριακά μεγάλα βαρέλια 2 τόνων, με σκοπό να αφήσει την ποικιλία να εκφραστεί.

 47. Ψίθυρος 2019, Μοσχάτο Σπίνας, Οινοποιείο Δασκαλάκη, Κρήτη, 11.10€ Το οινοποιείο Δασκαλάκη είναι γνωστό για τα κρασιά του. Ο Ψίθυρος είναι μία από τις καλύτερες εκφράσεις του ξηρού Μοσχάτου Σπίνας, με έντονα αρώματα λουλουδιών, ανθέων και εσπεριδοειδών. Ιδανική επιλογή για μεσημέρι καλοκαιριού.

 48. Πρεκνάδι 2019, Κτήμα Διαμαντάκου, Νάουσα, 13.60€ Μια ποικιλία άγνωστη σε πολλούς, μια και δεν υπάρχουν πολλά οινοποιεία να την καλλιεργούν. Το Πρεκνάδι από το Κτήμα Διαμαντάκου είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό κρασί με δροσιστική οξύτητα. Σε όσους αρέσει η ποικιλία Μαλαγουζιά να μη διστάσουν να το δοκιμάσουν.

 49. Lenga 2019, Gewurztraminer, Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια, 11.80€ Το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια είναι γνωστό για τα κρασιά που παράγει από την ποικιλία Syrah. Η Lenga όμως είναι ένα Gewurztraminer με υπολειμματικά σάκχαρα, που έχει εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά εδώ και χρόνια. Το όνομά του το έχει πάρει από τη γυναίκα του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα.

 50. Καλλίστη Reserve 2017, Ασύρτικο, Μπουτάρης Οινοποιητική, Σαντορίνη, 25.70 Η Καλλίστη είναι μια ιστορική ετικέτα για τον Σαντορινιό αμπελώνα. Η οικογένεια Μπουτάρη την αφήνει σε επαφή με δρυ για 7 μήνες και στη συνέχεια για 3 έως 7 μήνες στη φιάλη. Είναι ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Τα κρασιά βρίσκουμε σε online καταστήματα, όπως επίσης και σε ενημερωμένες, φυσικές κάβες.

100 κρασιά για το καλοκαίρι

Τα Λευκά | Μέρος 1 & Μέρος 2

Τα Ροζέ

Τα Αφρώδη

Τα Ερυθρά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή