100 κρασιά για το καλοκαίρι | Τα Ροζέ

100 κρασιά για το καλοκαίρι | Τα Ροζέ

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέξαμε 100 κρασιά από 100 διαφορετικά οινοποιεία. Αυτές είναι οι καλοκαιρινές μας προτάσεις για νέες και ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες, που απευθύνονται σε όλους τους ουρανίσκους.

ΤΑ ΡΟΖΕ

Τα Ελληνικά ροζέ έχουν γίνει μόδα. Σε στιλ Προβηγκίας ή όχι, ξηρά ή ημίξηρα, πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι έχουν πάρει την θέση που τους αξίζει.

  1. Λημνιώνα 2019, Κτήμα Ζαφειράκη, Τύρναβος, 10.74€ Η Λημνιώνα είναι μία σπάνια ποικιλία, που τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να οινοποιείται από όλο και περισσότερους παραγωγούς. Ο μετρ της Λημνιώνας Χρήστος Ζαφειράκης, με τις μοναδικές ερυθρές εκδοχές της Λημνιώνας, δημιουργεί ένα ροζέ στα πρότυπα της Προβηγκίας.
  2. Amuse Rosé 2019, Sauvignon Blanc – Μούχταρο, Άσκρη, Θήβα, 13.00€ Στην κοιλάδα των Μουσών η οικογένεια Ζαχαρία δημιουργεί κρασιά από τη σπάνια ποικιλία Μούχταρο την οποία αναβίωσε. Το Amuse είναι ένα χαρμάνι της γηγενούς αυτής ποικιλίας με τη διεθνή αρωματική ποικιλία Sauvignon Blanc.
  3. Idylle d’ Achinos 2019, Αγιωργίτικο-Syrah, La Tour Melas, Αχινός, Φθιώτιδα, 15.70€ Το ροζέ που έφερε την επανάσταση στις πωλήσεις των Ελληνικών ροζέ. Μετά την επιτυχία του Idylle, κάθε μικρό ή μεγάλο οινοποιείο έφτιαξε ένα ροζέ σε στιλ Προβηγκίας. Από τις πιο value for money επιλογές που μπορεί να βρει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
  4. Roz 2019, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Κεφαλονιά, 17.90€ Ο Νίκος Πετρακόπουλος και η οινολόγος του Κτήματος Κική Σιαμέλη έχουν ανεβάσει τα τελευταία χρόνια την ποιότητα των κρασιών τους, πολλά επίπεδα. Το Roz, ήρθε να προστεθεί σαν μια ροζέ εκδοχή της Μαυροδάφνης που θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα.
  5. Τομή 2019, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τρουπή, Μαντινεία, 11.50€ Το Μοσχοφίλερο αν και όλοι το έχουμε στο μυαλό μας για τα εξαιρετικά λευκά κρασιά που δίνει, είναι μία ερυθρωπή ποικιλία που παράγει και γευστικά ροζέ όπως η Τομή από το Κτήμα Τρουπή, ένα οικογενειακό οινοποιείο με παράδοση στο Μοσχοφίλερο.
  6. Κτήμα Θεόπετρα ροζέ, Syrah-Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα, Μετέωρα, 12.10€ Το ροζέ του Κτήματος Θεόπετρα εξαντλείται κάθε χρόνο. Δεν ακολουθεί τη μόδα των ροζέ της Προβηγκίας αλλά χαράζει την δική του πορεία με πιο έντονο χρώμα και πολύ δυνατό, φρουτώδη χαρακτήρα.
  7. L’ Esprit du Lac 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο, 13.80€ Το «πνεύμα της λίμνης», όπως είναι η μετάφρασή του στα Ελληνικά, είναι ένα ροζέ από αμπελώνες μεγάλης ηλικίας, του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, και είναι η επιτομή του Ξινόμαυρου στην ροζέ εκδοχή του.
  8. Mavrosé 2019, Αυγουστιάτης – Μαυτοτράγανο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος, 22.30€ Μπορεί όλοι να το γνωρίζουν για τα ποιοτικά και σπάνια ερυθρά και λευκά κρασιά του από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαυροτράγανο αλλά το T-Oinos, παράγει και ένα ιδιαίτερο ροζέ από το χαρμάνι των ποικιλιών Αυγουστιάτης και Μαυροτράγανο.
  9. Merlot Single Vineyard 2019, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα, 14.80€ Ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις ροζέ κρασιά στην Ελλάδα, από το οινοποιείο του Κτήματος στη Δράμα. Αν και το Merlot σαν ποικιλία τα τελευταία χρόνια χάνει σε πωλήσεις, το ροζέ από το Κτήμα Λαζαρίδη είναι πρώτο στις καρδιές των καταναλωτών.
  10. Alpha Rosè 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο, 17.50€ Στον πρόσφατο Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε σαν το καλύτερο ροζέ του διαγωνισμού. Ένα τυπικό Ξινόμαυρο από την περιοχή του Αμυνταίου με τη σφραγίδα του οινοποιού Άγγελου Ιατρίδη.
  11. Peplo 2019, Αγιωργίτικο – Syrah – Μαυροφίλερο, Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος, 16.75€ Ο Γιώργος Σκούρας δημιούργησε ένα ροζέ που περνάει από τρεις διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης. Σε δεξαμενή, σε βαρέλι, και σε αμφορέα από όπου παίρνει και το όνομα του, λόγω του πέπλου που δημιουργείται στην επιφάνεια αυτού.
  12. Άβδηρος 2019, Παμίδι – Syrah, Κτήμα Βουρβουκέλη, Άβδηρα Ξάνθης, 10.20€ Πολλά χρόνια τώρα είναι από τα best seller ελληνικά ροζέ. Φλερτάρει μεταξύ ημίξηρου και ημίγλυκου. Η τοπική ποικιλία Παμίδι σε χαρμάνι με την Γαλλική Syrah, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ροζέ με έντονο χρώμα και ώριμο φρούτο.
  13. Βίβλινος Ροζέ Magnum 2019, Βίβλινος Οίνος, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Καβάλα, 35.10€ Η ποικιλία αυτού; Βίβλινος Οίνος. Ναι καλά ακούσατε. Βγαίνει μόνο σε magnum (φιάλη 1,5lt) και έχει καταγωγή από την Καβάλα. Το Κτήμα Βιβλία Χώρα προσπαθεί να αναβιώσει την σπάνια αυτή ποικιλία, με την ροζέ εκδοχή του να είναι η πρώτη εμπορική ετικέτα του κτήματος .
  14. Angel’s Wings 2019, Syrah – Μαλαγουζιά, Κτήμα Κιντώνη, Αίγιο, 13.00€ Το Angel’s Wings, είναι ένα προσωπικό project της Αγγελικής Κιντώνη και είναι blend της γαλλικής ποικιλίας Syrah και της δικής μας αρωματικής Μαλαγουζιάς. Ένα νέο σχετικά ροζέ, σε στιλ Προβηγκίας. Ξεκάθαρα καλοκαιρινή επιλογή.
  15. Lexis Gris 2019, Μοσχοφίλερο, Αμπελώνες Ζαχαριά, Νεμέα, 11.70€ Το Κτήμα Ζαχαριά πειραματίζεται με γηγενείς ποικιλίες όπως η Σκλάβα και η Κυδωνίτσα. Το Lexis Gris, είναι μια ροζέ εκδοχή της ποικιλίας Μοσχοφίλερο με έντονο ανθικό χαρακτήρα.
  16. Πεταλούδες 2019, Syrah, Κτήμα Χαρλαύτη, Νεμέα, 9.90€ Ένα από τα πρώτα ροζέ σε στιλ Προβηγκίας στην Ελλάδα, από τα χέρια του έμπειρου Οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη και την κοσμοπολίτικη ποικιλία Syrah.
  17. Petite Fleur 2019, Σιδερίτης, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα, 10.30€ Εξαντλείται σχεδόν κάθε χρόνο πριν το καλοκαίρι. Ένα best seller ροζέ από την σπάνια, ερυθρωπή ποικιλία Σιδερίτη, που την έχει αναβιώσει το Κτήμα.
  18. Nostos Pink 2019, Syrah – Grenache Rouge – Ρωμαίικο, Κτήμα Μανουσάκη, Κρήτη, 11.50€ Αν και η Κρήτη δε φημίζεται για τα ροζέ της κρασιά, το Pink ήρθε για να αποδείξει το αντίθετο. Ένα χαρμάνι από την τοπική ποικιλία Ρωμαίικο και τις γαλλικές Syrah και Grenache Rouge.
  19. Ξινόμαυρο 2019, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή, 16.40€ Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποφάσισε να δημιουργήσει καινούρια ετικέτα ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Ένα ροζέ πιο ανοιχτόχρωμο, με αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων.
  20. Κέντρος 2019, Λιάτικο, Κτήμα Λυραράκη, Κρήτη, 17.50€ Το Λιάτικο είναι γνωστό για τα επιδόρπια κρασιά που δίνει, και τα τελευταία χρόνια για τις ξηρές ερυθρές οινοποιήσεις. Η πρώτη ροζέ εκδοχή Λιάτικου είναι γεγονός, με το Κτήμα Λυραράκη να είναι πρωτοπόρος για άλλη μία φορά όσον αφορά τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Έχει vegan πιστοποίηση.
  21. Queen Rosé 2019, Gewurztraminer – Syrah, Κτήμα Μιχαηλίδη, Δράμα, 11.20€ Ένα ημίξηρο ροζέ από τη λευκή αρωματική ποικιλία Gewurztraminer και τη Γαλλική Syrah. Συνδυάστε το με ασιατική καυτερή κουζίνα και δε θα χάσετε!
  22. Μαλαγουζιά – Μανδηλαριά 2019, Μικροοινοποιΐα Μυλωνά, Κερατέα, 10.80€ Η οικογένεια Μυλωνά βρίσκεται στην Κερατέα Αττικής. Το ροζέ της είναι ένα χαρμάνι από την λευκή αρωματική ποικιλία Μαλαγουζιά και την ερυθρή Μανδηλαριά που δίνει χρώμα και άρωμα κόκκινου φρούτου.
  23. Λημνιό 2019, Κτήμα Γκιρλέμη, Δομοκός, 15.90€ Εδώ και μερικά χρόνια η οικογένεια Γκιρλέμη επιδιώκει να εκφράσει το terroir της περιοχής του Δομοκού. Η ροζέ εκδοχή του Λημνιού στη χρονιά του 2019 είναι μια καλοκαιρινή επιλογή ενός ανοιχτόχρωμου ροζέ που αξίζει να δοκιμάσετε.
  24. 4-6h, Αγιωργίτικο, Γαία Οινοποιητική, Νεμέα, 9.80€ Η Γαία μετά το γνωστό ροζέ 14-18h (οι ώρες που έχουν έρθει σε επαφή οι φλούδες με το μούστο για να πάρει το χρώμα), δημιούργησε το 4-6h στο μοτίβο των κρασιών της Προβηγκίας, από την ποικιλία Αγιωργήτικο. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος για άλλη μία φορά δημιούργησε ένα θελκτικό ροζέ σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.
  25. Le Rosé 2019, Ξινόμαυρο, Κτήμα Λίγα, Πέλλα, 21.80€ Το Κτήμα Λίγα έχει τη φιλοσοφία της ήπιας οινοποίησης, χωρίς πολλές επεξεργασίες και παρεμβάσεις. Έτσι και το Le Rosé είναι ένα Ξινόμαυρο από την Πέλλα, με βαθύ χρώμα και αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων.

Τα κρασιά βρίσκουμε σε online καταστήματα, όπως επίσης και σε ενημερωμένες, φυσικές κάβες.

~

100 κρασιά για το καλοκαίρι

Τα Λευκά | Μέρος 1 & Μέρος 2

Τα Ροζέ

Τα Αφρώδη

Τα Ερυθρά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή