100 κρασιά για το καλοκαίρι | Τα Ερυθρά

100 κρασιά για το καλοκαίρι | Τα Ερυθρά

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέξαμε 100 κρασιά από 100 διαφορετικά οινοποιεία. Αυτές είναι οι καλοκαιρινές μας προτάσεις για νέες και ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες, που απευθύνονται σε όλους τους ουρανίσκους.

ΤΑ ΕΡΥΘΡΑ 

Λένε πως το καλοκαίρι δεν είναι καλή εποχή για ερυθρά κρασιά. Μήπως όμως αυτό δεν ισχύει; Η ιδανική θερμοκρασία ενός ερυθρού κρασιού είναι 15-19 °C ανάλογα με το στιλ του, αν δηλαδή είναι πιο ελαφρύ ή γεμάτο. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα που η θερμοκρασία φτάνει και στους 40 βαθμούς, είναι δύσκολο να καταναλώσει κανείς ερυθρά κρασιά. Για όσους όμως τα αγαπάνε, αλλά δεν τα πίνουν λόγω θερμοκρασίας, προτείνουμε να τα δροσίσουν σε μια σαμπανιέρα με πάγο και να τα πιούν ελαφρώς πιο παγωμένα, δηλαδή στους 12-14 °C, ανάλογα με το στιλ τους. Αν θέλετε να προσθέσετε πάγο, παρακαλώ πριν το κάνετε, δροσίστε τα λίγο περισσότερο και μετά αποφασίστε αν τελικά θέλετε να προσθέσετε ή όχι.

  1. Kompsos 2019, Λιάτικο, Αμπελώνες Καραβιτάκη, Κρήτη, 9.60€ Το Λιάτικο σε ξηρές εκδοχές γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Ο Νίκος Καραβιτάκης έφτιαξε μια σειρά κρασιών με την ονομασία Κομψός. Πραγματικά ένα πολύ κομψό κρασί σε τιμή που δύσκολα θα βρεις κάτι αντίστοιχο.
  2. Naousa Alta 2017, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα, 14.00€ Όπως στην περιοχή της Rioja, έτσι και στη Νάουσα, ο Απόστολος Θυμιόπουλος ονόμασε το κρασί Alta, από αμπελώνες με ψυχρό κλίμα που παράγουν πιο ελαφριά και φινετσάτα κρασιά.
  3. Carbonic 2019, Νεγκόσκα, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα, 16.40€ Καθαρότητα, φρούτο, κομψότητα, φινέτσα, και όλα αυτά σε μία φιάλη κρασιού. Μία οινοποίηση με ολόκληρα στέμφυλα, όπως αυτές των κρασιών του Beaujolais. Η Χλόη Χατζηβαρύτη είναι η νέα γενιά του οινοποιείου στο οποίο έχει δώσει μία νέα πνοή.
  4. Merle 2018, Merlot, Κτήμα Δαλαμάρα, 11.30€ Ο Κωστής Δαλαμάρας έχει αναλάβει το οινοποιείο από το 2011. Το Merle είναι ένα Merlot ζουμερό, φρουτώδες, ιδανικό να το απολαύσεις ελαφριά παγωμένο, ότι πρέπει για τους λάτρεις των κόκκινων κρασιών.
  5. Xinomavraw 2018, Ξινόμαυρο, Oenops Wines, Δράμα, 15.50€ Ο ταλαντούχος οινολόγος Νίκος Καρατζάς, γνωστός από τη θητεία του στο Κτήμα Παυλίδη, δημιούργησε το δικό του οινοποιείο και δεν πρέπει να χάσετε το Xinomaraw. Μία «ωμή» εκδοχή του Ξινόμαυρου που κανένας λάτρης της ποικιλίας δεν πρέπει να χάσει.
  6. Μεθ΄ Υμών L 2018, Λημνιώνα, Οινοποιείο Ντούγκου, Ραψάνη, 20.50€ Ο Θάνος Ντούγκος εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε την ποικιλία Λημνιώνα στα χαρμάνια του με άλλες ποικιλίες. Αποφάσισε να την κυκλοφορήσει ξεχωριστά, φτιάχνοντας ένα κρασί με όγκο, φρούτο και δυνατότητα παλαίωσης.
  7. Ξινόμαυρο 2016, Κτήμα Δημόπουλου, Αμύνταιο, 17.90€ Τα τελευταία χρόνια το Κτήμα Δημόπουλου έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Το ερυθρό Ξινόμαυρο από την περιοχή του Αμυνταίου είναι μια ελαφριά εκδοχή που θα σας εντυπωσιάσει.
  8. Rossiu di Munte Pinot Noir 2015, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο, 27.30€ Pinot Noir στην Ελλάδα; Όχι δεν είναι αστείο. Και όμως υπάρχουν ποιοτικές εκδοχές. Στις ψυχρές πλαγιές του Μετσόβου ο Αλέξανδρος Ιωάννου έχει δημιουργήσει ένα Pinot Noir όπως θα έπρεπε να είναι.
  9. Mademoiselle 2018, Μαυροδάφνη Κτήμα Χαριτάτου, Κεφαλονιά, 13.70€ Ξηρή εκδοχή Μαυροδάφνης από το την Κεφαλονιά. Το Κτήμα Χαριτάτου δημιούργησε μια φρουτώδη εκδοχή της ποικιλίας, με φινέτσα. Μια πραγματική mademoiselle του νησιού.
  10. Λημνιό 2017, Κτήμα Κίκκονες, Μαρώνεια, Θράκη, 26.30€ Η πιο αρχαία Ελληνική ποικιλία είναι το Λημνιό. Το Κτήμα Κίκκονες παράγει ένα εξαιρετικά φινετσάτο, ελαφριού χρώματος, καλοκαιρινό, ερυθρό κρασί. Παγώστε το ελαφρώς και απολαύστε το μαζί με φίλους.
  11. Μαύρο Καλαβρυτινό 2019, Οινοποιείο Τετράμυθος, Αίγιο, 11.50€ Η τοπική ποικιλία των Καλαβρύτων, είναι το Μαύρο Καλαβρυτινό, μια ποικιλία χωρίς έντονο χρώμα, με αρώματα κόκκινων φρούτων και φινέτσα. Το οινοποιείο Τετράμυθος παράγει κρασιά με ήπια οινοποίηση, με ελάχιστη προσθήκη θειώδους και χωρίς πρόσθετα.
  12. Μοσχόμαυρο 2016, Κτήμα Διαμαντή, Σιάτιστα, 12.90€ Ο Δημήτρης Διαμαντής, είναι τρίτης γενιάς αμπελουργός και οινοποιός. Παράγει στην περιοχή Σιάτιστας μια σπάνια γηγενή ποικιλία, το Μοσχόμαυρο. Ένα οινοποιείο που πρέπει να ανακαλύψετε.
  13. The Knack 2017, Μούχταρο, Τhe Knack Project, Μέγαρα, 29.30€ O Χρήστος Κουλουριώτης Dip WSET δημιούργησε το The Knack Project. Ένα ερυθρό από μια σπάνια ποικιλία, το Μούχταρο. Δεν χρησιμοποιεί πρόσθετα, ακολουθεί ήπια οινοποίηση, όπως επίσης δεν προσθέτει θειώδες. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τα καλοκαιρινά βράδια μας.

Τα κρασιά βρίσκουμε σε online καταστήματα, όπως επίσης και σε ενημερωμένες, φυσικές κάβες.

~

100 κρασιά για το καλοκαίρι

Τα Λευκά | Μέρος 1 & Μέρος 2

Τα Ροζέ

Τα Αφρώδη

Τα Ερυθρά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή