Φόλες σε ελληνικούς ποιμενικούς στη Φλώρινα

Φόλες σε ελληνικούς ποιμενικούς στη Φλώρινα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόλες «μοίρασαν» προ ημερών άγνωστοι γύρω από το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού της οργάνωσης «Αρκτούρος» στη Φλώρινα. Ως αποτέλεσμα, ένας ποιμενικός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δηλητηριάστηκαν τρία σκυλιά διερχόμενου από την περιοχή βοσκού.

Στις εγκαταστάσεις του κέντρου αναπαραγωγής στην Αγραπιδιά Φλώρινας οι επιστήμονες και οι εθελοντές του «Αρκτούρου» εργάζονται την τελευταία 20ετία για την αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού, αναζητώντας τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά. Την προηγούμενη Πέμπτη όμως, κατά τη βόλτα των σκύλων έξω από τον χώρο των εγκαταστάσεων, ένας από αυτούς έφαγε δηλητηριασμένο δόλωμα και βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. «Το σκυλί, η Φιέστα, είναι νεαρό, μόλις δύο ετών, και μία από τους γεννήτορες του προγράμματος. Μόλις αντιληφθήκαμε τι συνέβη, προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες κτηνιατρικές ενέργειες, αλλά μέχρι σήμερα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή», λέει η Μελίνα Αυγερινού, υπεύθυνη περίθαλψης ζώων στον «Αρκτούρο». «Οι φόλες είχαν σκορπιστεί γύρω από τις εγκαταστάσεις μας. Το γεγονός αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι ποιμενικοί του “Αρκτούρου” ήταν ο στόχος. Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο – οι κτηνοτρόφοι συνήθως κατηγορούν τους κυνηγούς και οι κυνηγοί τους κτηνοτρόφους. Ομως οι φόλες είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που αποτελεί απειλή τόσο για τα οικόσιτα όσο και για τα άγρια ζώα. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στο Σκλήθρο, που γειτονεύει με το κέντρο αναπαραγωγής του “Αρκτούρου”, κάποιοι έριξαν φόλες εξοντώνοντας περισσότερα από 60 σκυλιά».

Το πρόγραμμα του «Αρκτούρου» έχει στόχο να αναπαράγει τους σκύλους εκείνους που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά: μορφολογικά και «εργασιακά». «Ο ελληνικός ποιμενικός δεν είναι αναγνωρισμένος διεθνώς, είναι μια φυλή που αναδιαμορφώνεται καθώς χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων», εξηγεί η κ. Αυγερινού. «Οι σκύλοι δίνονται σε κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα. Κατά τους κτηνοτρόφους, ο ποιμενικός είναι ο καλύτερος σκύλος για τα κοπάδια καθώς μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, ακολουθεί το κοπάδι, είναι ανθεκτικός στη ζέστη και στο κρύο. Επιπλέον, δεν έχει ένστικτο κυνηγού: όταν το κοπάδι δεχθεί επίθεση από έναν λύκο, δεν τον καταδιώκει (αφήνοντας το κοπάδι στο έλεος της υπόλοιπης αγέλης των λύκων), αλλά συγκεντρώνει το κοπάδι και τον διώχνει με γαβγίσματα. Είναι καθαρά σκύλος φύλαξης». Να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα αναπαραγωγής και επαναδιάδοσης του «Αρκτούρου», την τελευταία 20ετία έχουν παραχωρηθεί δωρεάν περισσότερα από 1.500 σκυλιά σε πολλές περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή