Ενα νανοβουτηχτάρι στο «Χίλτον», μια ιστορία διάσωσης από την Anima

Ενα νανοβουτηχτάρι στο «Χίλτον», μια ιστορία διάσωσης από την Anima

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν απρόσμενο επισκέπτη βρήκαν τη Δευτέρα το πρωί οι λουόμενοι στην πισίνα του ξενοδοχείου «Χίλτον». Ενα νανοβουτηχτάρι –το πιο μικρό πτηνό σε μέγεθος από την οικογένεια των βουτηχτάρων– έκανε καταδύσεις αναζητώντας τροφή. Από τον ουρανό δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει, προφανώς, ότι δεν επρόκειτο για λίμνη, όπου ενδημεί το είδος, αλλά για κολυμβητική δεξαμενή. Αποπροσανατολισμένο, θεώρησε ότι βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον και βουρ στο χλωριωμένο νερό.

Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση ώστε να αιχμαλωτιστεί και να παραδοθεί στην οργάνωση Anima. Το νεαρό σε ηλικία πτηνό ήταν τρομερά ευέλικτο και ξέφευγε με επιδεξιότητα από την απόχη του ναυαγοσώστη, με αποτέλεσμα τη λύση να δώσει ο διευθυντής του «Χίλτον» Βαρσοβίας, Ρόμπερτ Κρίγκσμαν, που έτυχε να διαμένει στο ξενοδοχείο. Επεσε μέσα στο νερό και κατάφερε να περιορίσει το πτηνό σε μια μικρή περιοχή.

Ενα νανοβουτηχτάρι στο «Χίλτον», μια ιστορία διάσωσης από την Anima-1

Η κ. Μαρία Γανωτή, με 35 χρόνων εμπειρία.

«Θα αναρωτηθείτε γιατί δεν κατάφερε να διαφύγει από αέρος», μας λέει από την άλλη άκρη του τηλεφώνου η Μαρία Γανωτή, «ψυχή» του συλλόγου προστασίας άγριας ζωής Anima, που ιδρύθηκε το 2005. «Αφενός, επρόκειτο για νεαρό σε ηλικία πουλί, αφετέρου, για να μπορέσει να απογειωθεί θέλει υδάτινο διάδρομο και η πισίνα ήταν μικρή». Τέλος καλό, όλα καλά: το πουλάκι, σώο και αβλαβές, απελευθερώθηκε από τους ανθρώπους της οργάνωσης στη λίμνη Μαραθώνα. «Από τον φετινό Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, τουλάχιστον 4.000 περιπτώσεις άγριων ζώων και πτηνών έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες – από σκαντζόχοιρους και κουκουβάγιες μέχρι ελαφάκια και αλεπούδες. Από το 2005, για πρώτη φορά αισθάνομαι πως το εγχείρημα ξεπερνά τις δυνάμεις μας, τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε οικονομικούς», λέει η κ. Γανωτή.

Ο λόγος δεν είναι μόνον η αύξηση των περιστατικών και το γεγονός πως άνθρωποι από όλη την Ελλάδα τηλεφωνούν για οδηγίες ή στέλνουν τραυματισμένα πλάσματα στην Anima, αλλά επιπροσθέτως, ότι η οργάνωση δεν μπορεί να στηριχτεί στους εθελοντές λόγω κορωνοϊού. Εχει μείνει με τους ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενους, αλλά και χωρίς τη δυνατότητα για προγράμματα και εκδηλώσεις που απέφεραν έσοδα. Η Anima, που διαθέτει πολλούς μικρούς χώρους στην Αττική, επιδιώκει να δημιουργήσει οργανωμένο νοσοκομείο άγριων ζώων, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες –π.χ. Βουλγαρία ή Ισραήλ– για να προστατεύεται η ελληνική πανίδα, καθώς και πολλά μεταναστευτικά πτηνά. «Είναι το απαραίτητο επόμενο βήμα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο. Εχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με την Περιφέρεια Αττικής και ο Γιώργος Πατούλης δείχνει θέληση να μας βοηθήσει», λέει η κ. Γανωτή. Εν τω μεταξύ, καλό είναι να βοηθήσουμε και εμείς με δωρεές, μέσω του ιστότοπου www.wild-anima.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή