Επανεξέταση πρωτοκόλλων σε οίκους ευγηρίας

Επανεξέταση πρωτοκόλλων σε οίκους ευγηρίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού όπως αυτή καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, αφήνει το αποτύπωμά της και στις πιο ευαίσθητες δομές της κοινωνίας, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Μέσα σε δύο εβδομάδες, δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης ανέφεραν συρροή κρουσμάτων, γεγονός που οδηγεί τις Αρχές στην επανεξέταση των πρωτοκόλλων για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό σε αυτού του είδους τις δομές. Εκτός από τις σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από τα τέλη Μαρτίου για τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού εντός των δομών, οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που επιστρέφουν από άδεια υποχρεούνται να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του SARS-CoV-2.

«Εφόσον υπάρχει κυκλοφορία του ιού, μοιραία θα τον δούμε να πλήττει τα πιο ευαίσθητα σημεία της κοινωνίας, όπως είναι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων αλλά και γενικά οι μονάδες υγείας», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και συνεχίζει, «το γεγονός ότι βλέπουμε τώρα συρροές κρουσμάτων σε γηροκομεία, κάτι που δεν είχαμε ως χώρα στην πρώτη φάση της πανδημίας, είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία κοινωνία με lockdown και μία κοινωνία που λειτουργεί».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από τα τέλη Μαρτίου έχει εκδώσει οδηγίες για τους χώρους φιλοξενίας χρονίως πασχόντων και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με αυτές, όλο το προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών συνεργατών) θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων, να μετράει τη θερμοκρασία του καθημερινά πριν την έναρξη της εργασίας, να φοράει την απλή χειρουργική μάσκα και να τηρεί όλα τα μέτρα καθαρισμού απολύμανσης χώρων και επιφανειών και ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών απορριμμάτων. Το επισκεπτήριο επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ασθενούς/φιλοξενούμενου σε προθανάτια κατάσταση από ένα μόνο άτομο, το οποίο οφείλει να τηρεί όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στις οδηγίες αναφέρονται, επίσης, η ενεργητική επιτήρηση των φιλοξενούμενων στις δομές για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων δύο φορές την ημέρα, η αναστολή μη απαραίτητων ομαδικών δραστηριοτήτων ή δραστηριοτήτων όπως γυμναστική, η αποφυγή γευμάτων στην τραπεζαρία και το κατά προτίμηση σερβίρισμα στον θάλαμο.

«Θα πρέπει να εξεταστεί εάν στις πρόσφατες περιπτώσεις των συρροών στα δύο γηροκομεία τηρήθηκαν ή όχι τα πρωτόκολλα», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει «όχι με ανακριτική διάθεση, αλλά με διάθεση που έχει ένας γιατρός όταν κάνει ανασκόπηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου προκειμένου να δει πού υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Εάν όμως υπήρξε σχολαστική τήρησή τους τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετασθούν».

Μέτρα προφύλαξης

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της εβδομάδας όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν από άδεια είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού πριν αναλάβουν εργασία. Ομως, όπως τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, «η τήρηση των μέτρων προφύλαξης, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τους ελέγχους. Ακόμη και εάν κάποιος είναι φορέας του ιού, εάν τηρεί αυστηρά τα μέτρα, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τους άλλους».

Προκαταρκτική για «Εστία Παπαγεωργίου»
Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου», τον δεύτερο οίκο ευγηρίας που παρουσιάζει συρροή κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Αγγελος Βάσσιος. Στο εν λόγω γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 15 ηλικιωμένοι και επτά άτομα από το προσωπικό. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τα μέλη του προσωπικού ετέθησαν σε περιορισμό κατ’ οίκον. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που είχε παραγγελθεί για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίσθηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα – 33 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν εκεί και 3 εργαζόμενοι. Εξι από τους ηλικιωμένους που είχαν βρεθεί θετικοί έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή