Συνελήφθη για απάτη εκατομμυρίων ο Μπάνον

Συνελήφθη για απάτη εκατομμυρίων ο Μπάνον

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη του πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, προχώρησαν χθες οι αμερικανικές αρχές, κατηγορώντας τον ίδιο καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτες του για κατά συρροήν εξαπάτηση δωρητών στην καμπάνια «Χτίζουμε το τείχος». Η εν λόγω καμπάνια συγκέντρωσε ποσό άνω των 25 εκατ. δολαρίων μέσω διαδικτυακού crowdfunding, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του φέρεται να κατέληξε στα χέρια του ιδρυτή της, Μπράιαν Κόλφατζ, με τη συνέργεια του Μπάνον.

Οι δύο άνδρες, μαζί με τους συνεργάτες τους, Αντριου Μπαντολάτο και Τίμοθι Σι, κατηγορούνται πως εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές με την υπόσχεση πως τα χρήματα θα κατευθύνονταν στη δημιουργία του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό –το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης–, ενώ στην πραγματικότητα περνούσαν στον έλεγχο του Κόλφατζ. Σύμφωνα με έγγραφα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας των ΗΠΑ, ο ιδρυτής της καμπάνιας χρησιμοποιούσε τακτικά τα έσοδά της για κάλυψη «προσωπικών δαπανών πολυτελείας», με την πλήρη γνώση του Μπάνον, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε με τη σειρά του μέχρι και 1 εκατομμύριο δολάρια για προσωπικά του έξοδα.

Προτού αναλάβει τη θέση του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του, ο Μπάνον ήταν γνωστός ως επικεφαλής του ιστοτόπου της «εναλλακτικής Δεξιάς» Breitbart, καθώς και για τις στενές σχέσεις του με προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ηγέτις του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν. Τόσο ο ίδιος όσο και οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας για διάπραξη απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τις οποίες η μέγιστη ποινή θα μπορούσε να φτάσει τα 20 χρόνια κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή