Στη Βουλή οι συμφωνίες με Κάιρο, Ρώμη

Στη Βουλή οι συμφωνίες με Κάιρο, Ρώμη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προοπτική να ψηφιστούν από την εθνική αντιπροσωπεία την προσεχή Τετάρτη 26 Αυγούστου, κατατέθηκαν χθες στη Βουλή οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία αρχικά και την Αίγυπτο στη συνέχεια, για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Τα κείμενα των δύο συμφωνιών θα συζητηθούν σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι λόγω της σημασίας των προς κύρωση κειμένων, είναι πιθανό κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας να υπάρξουν τοποθετήσεις και των πολιτικών αρχηγών.

Το ενδιαφέρον, ασφαλώς, επικεντρώνεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, πλην όμως και εκείνη με την Ιταλία δεν αναμένεται να μείνει εκτός του πεδίου έκφρασης παρατηρήσεων ή και κριτικής από μέρος της αντιπολίτευσης.

«Συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Οι συμφωνίες που με πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, είναι απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας», επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη Βουλή οι συμφωνίες με Κάιρο, Ρώμη-1

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το κείμενο της συμφωνίας με την Αίγυπτο γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές δίκαιο: «Στο Προοίμιο οι δύο χώρες υπενθυμίζουν τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλουν στη σταθερότητα στην περιοχή με βάση την καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να ενισχύσουν τους δεσμούς καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ τους και αναγνωρίζουν τη σημασία της οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με σκοπό την ανάπτυξη των δύο χωρών. Αναγνωρίζουν, επίσης, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982, που τέθηκε σε ισχύ την 16η Νοεμβρίου 1994 και στην οποία τα δύο μέρη είναι κράτη μέρη», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ελλάδα και Ιταλία «λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας», σημειώνεται αντιστοίχως, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της δεύτερης συμφωνίας.

Ως προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο και ειδικότερα το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου, σημειώνεται ότι η κύρωσή του «αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 2 του άρθρου 5». Στη συγκεκριμένη παράγραφο του πέμπτου άρθρου αναφέρεται πως «η παρούσα συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεως από τα δύο μέρη». Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο έχει λάβει «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο του Καΐρου. «Η παρούσα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικύρωσης», σημειώνεται και στη συμφωνία με την Ιταλία, ενώ φυσικά υπάρχει και η πρόνοια για τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή