Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Αμοιβαία κατάπαυση του πυρός κήρυξαν χθες οι αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης. Το μεσημέρι, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, κάλεσε σε αποστρατιωτικοποίηση της διαφιλονικούμενης, στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης και δεσμεύτηκε για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο.

Αμέσως μετά ακολούθησε ταυτόσημη ανακοίνωση από τον Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Σάλεχ κάλεσε τις δυνάμεις που τον στηρίζουν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και συμφώνησε τόσο στην αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης όσο και στη διεξαγωγή εκλογών. Την ευθύνη για την ασφάλεια της Σύρτης θα αναλάβει αστυνομική δύναμη κοινής αποδοχής. Τη συμφωνία για ανακωχή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση αν οι δυνάμεις του Σαράζ και οι σύμμαχοί τους επιχειρούσαν να καταλάβουν τη Σύρτη.

Την ικανοποίησή της γι’ αυτή την εξέλιξη εξέφρασε και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. «Οι δύο πρωτοβουλίες δημιούργησαν κάποιες ελπίδες για ειρηνική, πολιτική επίλυση της μακροχρόνιας κρίσης στη Λιβύη. Η όποια λύση θα πρέπει να λάβει υπόψη της την επιθυμία του λιβυκού λαού να ζήσει ειρηνικά και με αξιοπρέπεια», είπε η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι επιθυμούν να τερματιστεί το μπλοκάρισμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που επέβαλαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ πριν από λίγους μήνες. Συμφώνησαν επίσης ότι τα πετρελαϊκά έσοδα πρέπει να κατατίθενται σε λογαριασμό της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίων εκτός Λιβύης και να διανέμονται δίκαια.

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα του εμφυλίου στη Λιβύη δέχονταν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις από τους ξένους «πάτρονές» τους, έτσι ώστε να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Σύρτη, πύλη εξόδου του λιβυκού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προς αναζήτηση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή