Εκκληση της Προέδρου να τηρήσουμε όλοι τις προφυλάξεις

Εκκληση της Προέδρου να τηρήσουμε όλοι τις προφυλάξεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρέωση όλων, «ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης της υγείας μας και παρά τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή, να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε προφύλαξη, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Λέσβο, στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα σε όσους επιμένουν να αγνοούν τη σημασία της πανδημίας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις καθώς και αιρετικές –καμιά φορά και παράλογες– συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαιτέρως συμβολική, αλλά και ουσιαστική ήταν η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς και τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στον Καρά Τεπέ. Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, επισήμανε ότι γνωρίζει καλά «το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει και συνεχίζετε να σηκώνετε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχή κύματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Κατανοώ πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις δομές φιλοξενίας του νησιού». Τόνισε ότι είναι «απολύτως αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η επιτάχυνση στις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως και των διαδικασιών επαναπροώθησης» και σημείωσε ότι «το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου».

Η κ. Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε επίσης στους Ευρωπαίους εταίρους μας, επικρίνοντας τις χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. «Είναι ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει: «Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών».

Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να απαιτούμε από την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που γεννά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή