Προσφυγικό: Στη Γαλλία 16 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Προσφυγικό: Στη Γαλλία 16 ασυνόδευτοι ανήλικοι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Γαλλία αναχώρησαν χθες 16 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα εγκατασταθούν εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Γαλλία έχει συμφωνήσει να δεχθεί 350 από αυτούς και επιπλέον 400 άτομα – οικογένειες αιτούντων άσυλο.

Τη Δευτέρα πρόκειται να αναχωρήσουν άλλοι 33 ασυνόδευτοι ανήλικοι με προορισμό τη Γαλλία. Κατ’ εκτίμηση, στην Ελλάδα βρίσκονται 5.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων μόλις οι 1.300 φιλοξενούνται σε κατάλληλες για την ηλικία τους δομές.

«Η στενή ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία εκτείνεται πλέον και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αυτή της Γαλλίας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μας», ανέφερε με αφορμή την αναχώρηση της πρώτης ομάδας ανηλίκων χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων αναφέρθηκε από τη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο οποίος σχετικά με τη Μόρια είπε ότι στην αρχή του χρόνου βρίσκονταν εκεί 1.000 ασυνόδευτα παιδιά και τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 460. Αναφερόμενος συνολικότερα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και των ροών, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια στα νησιά οι αναχωρήσεις είναι περισσότερες από τις αφίξεις, και ειδικά στη Μόρια – η δομή είχε φτάσει να φιλοξενεί 20.000 άτομα και σήμερα ο αριθμός τους είναι 13.000, ενώ περίπου 4.000 είναι ο αριθμός των αφίξεων στο νησί μέσα στο 2020. Οπως σημείωσε, οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 95% το τελευταίο πεντάμηνο.

Δομές

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι χρειάζεται οι δομές να γίνουν κλειστές και ελεγχόμενες, ενώ προσδιόρισε ως στόχο κάθε νησί να έχει μόνο μία δομή. Για τη Μυτιλήνη, στόχος είναι να υπάρχει μόνο η Μόρια και να κλείσει ο Καρά Τεπές και άλλες μικρότερες δομές που λειτουργούν, να σταματήσει και η φιλοξενία σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στη νέα φορητή μονάδα υγείας με 62 κρεβάτια, η οποία δημιουργήθηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη δομή. Οπως επισήμανε, η λειτουργία της φορητής μονάδας θα αποσυμφορήσει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την πίεση που δέχεται από τους διαμένοντες στο ΚΥΤ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα, καθώς η εγκατάσταση διαθέτει και μονάδα αυξημένης φροντίδας, μπορεί αποτελεσματικά να λειτουργήσει για την κάλυψη των αναγκών των διαμενόντων στο ΚΥΤ.

Για τον κορωνοϊό, έκανε αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας και αποφεύχθηκαν τα κρούσματα στη Μόρια, ενώ, όπως είπε, όλα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στη Χίο, όπου εντοπίσθηκαν κρούσματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή