Πυλώνας εξωστρέφειας των ΑΕΙ

Πυλώνας εξωστρέφειας των ΑΕΙ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διεθνής Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας αποτυπώνει ακριβώς τι σημαίνει ακαδημαϊκή εξωστρέφεια. Σημαίνει ότι ένα πανεπιστήμιο μετέχει σε ένα δίκτυο παραγωγής και διάχυσης της γνώσης και τοποθετείται στρατηγικά μέσα σε αυτό. Πρέπει η Ελλάδα να γεμίσει από τέτοια γεγονότα: να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους να μετέχουν σε τέτοια εντατικά προγράμματα, στα οποία μετέχουν Ελληνες και ξένοι σημαντικοί πανεπιστημιακοί», παρατηρεί στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμώνης, διδάσκων λέκτορας King’s College London. Φέτος η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας δεν εκάμφθη λόγω… κορωνοϊού. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εστιάζοντας στην ανάλυση των συστημικών κινδύνων που προκύπτουν από τη συνεχώς διευρυνόμενη παγκοσμιοποίηση και κλυδωνίζουν τα κράτη και τους πολίτες.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο, από το 2002, διεξάγεται η διεθνής Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας, ένα εντατικό θερινό σχολείο στο γνωστικό πεδίο της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων, που αποτελεί το μοναδικό θερινό πρόγραμμα στην Ευρώπη που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών. Ξεκίνησε στην Αρχαία Ολυμπία, και από το 2015 διεξάγεται στο Ναύπλιο, την ιστορική πολιτεία της Ανατολικής Πελοποννήσου. Πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς ακαδημαϊκής επιμόρφωσης και δικτύωσης, προσελκύοντας σε ετήσια βάση περισσότερους από 100 σπουδαστές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, νέους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες κορυφαίων εγχώριων και διεθνών πανεπιστημίων, οι οποίοι επιμορφώνονται από διαπρεπείς καθηγητές, που πρωταγωνιστούν στην ερευνητική καινοτομία.

Η «Ολυμπία», όπως την αποκαλούν οι διοργανωτές της και ο διευθυντής της κ. Δημήτρης Καιρίδης (καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Ν.Δ.), συνιστά έναν πρωτοποριακό πυλώνα εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και εδράζεται στον αστείρευτο, αν και ενίοτε παραγκωνισμένο, ακαδημαϊκό πλούτο της πατρίδας μας και στη δύναμη του brand «Ελλάδα» στο εξωτερικό. Φέτος, η «Ολυμπία» περιορίστηκε σε αριθμό προσφερομένων προγραμμάτων και συμμετεχόντων, αλλά πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου στην Πλάκα, χάρη στην ευγενική χορηγία των Ιδρυμάτων Κόνραντ Αντενάουερ και Χανς Ζάιντελ. 

Για τέσσερις ημέρες, 33 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησαν επτά καθηγητές σε οκτώ διαλέξεις. Την αυλαία άνοιξε ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας κατά τον 21ο αιώνα. Ακολούθησε η ανάλυση του φαινομένου της τρομοκρατίας στο σύγχρονο κόσμο από τον κ. Ανδρέα Γκόφα, επίσης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, και των ζητημάτων ασφαλείας που εγείρουν οι ενεργειακές πολιτικές των κρατών από τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη (ΙΔΙΣ).

Τη Θερινή Ακαδημία πλαισίωσαν ακόμη, η κ. Εμμανουέλα Δούση (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο κ. Τσιμώνης  που εξειδικεύεται στον κινεζικό πολιτισμό, και ο κ. Wolfango Piccoli (Teneo Intelligence). Οι τρεις τους εμβάθυναν αντίστοιχα στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη διεθνής πολιτική πραγματικότητα, στην ανάδειξη της Κίνας ως απειλής από το σύγχρονο δυτικό κόσμο, στο πολιτικό διακύβευμα της πανδημίας και την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Ο κ. Καιρίδης επικεντρώθηκε στα αίτια, στις συνέπειες και τις πραγματικότητες του μεταναστευτικού ζητήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, εστιάζοντας στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως το 2021 η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας θα επιστρέψει στο Ναύπλιο, γιορτάζοντας και τα 20 χρόνια της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή