Καταφύγιο τα logistics για τις επενδυτικές ακινήτων

Καταφύγιο τα logistics για τις επενδυτικές ακινήτων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, για την απόκτηση ή την ανάπτυξη ακινήτων logistics. Μάλιστα, όλες οι κινήσεις αφορούν ακίνητα στον Ασπρόπυργο, ο οποίος εξελίσσεται στην πιο ελκυστική περιοχή για τέτοιες εγκαταστάσεις. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τη στροφή των εταιρειών ακινήτων σε κατηγορίες κτιρίων που διαθέτουν «αμυντικά» χαρακτηριστικά, στοιχείο απαραίτητο εν μέσω πανδημίας και γενικής αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της αγοράς ακινήτων.

«Τα logistics αποδείχθηκαν ένα πολύ αμυντικό προϊόν εν μέσω κρίσης. Προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από άλλες κατηγορίες ακινήτων και η ζήτηση για σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι υψηλή, καθώς ανεξάρτητα από το ποιο είναι το κανάλι διάθεσης/διανομής που επιλέγει ο εκάστοτε όμιλος λιανικού εμπορίου, οι αποθήκες θα είναι πάντα απαραίτητες», τονίζει στην «Κ» ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, η οποία έχει προχωρήσει σε τμηματική ανάπτυξη σειράς ακινήτων logistics στην περιοχή.

Ολες οι εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε τοποθέτηση στον συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, η Briq Properties του κ. Θ. Φέσσα (Infoquest κ.λπ.) ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι ξεκινάει την ανάπτυξη οικοπέδου 57,5 στρεμμάτων που είχε αγοράσει στον Ασπρόπυργο, στις αρχές Ιουνίου, αντί 3,45 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα σύγχρονο κέντρο αποθηκών και διανομής, συνολικής επιφάνειας 20.764 τ.μ. Για τον σκοπό αυτό θα καταβάλει ποσό της τάξεως των 9,6 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, η Trastor ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση (την τρίτη συνολικά) επένδυσης στον τομέα των logistics. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Δωρίδα Κτηματική, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στη θέση

«Ρουπάκι» στον Ασπρόπυργο. Το ακίνητο είναι μισθωμένο πλήρως και το τίμημα ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Καζίνο, «δημιουργούμε σταθερά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ποιοτικών κέντρων logistics, που διαθέτουν ή δύνανται μελλοντικά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία».

Τη μεγαλύτερη επένδυση του είδους δρομολογεί, πάντως, η υπό νέα διοίκηση Pasal Development, με την υποστήριξη του νέου μεγαλομετόχου, της σουηδικής Sterner Stenhus. Η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου τριών κτιρίων logistics. Η αξία της αγοράς των προς απόκτηση ακινήτων logistics ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ, με διαφορά η μεγαλύτερη του είδους. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια ανέρχεται σε 62.500 τ.μ., ενώ η Pasal έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατ. ευρώ, έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά. Υπολογίζεται ότι τα εν λόγω ακίνητα προσφέρουν ετήσια απόδοση άνω του 8%.

«Πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές των ακινήτων logistics και γι’ αυτό τα έχουμε καταστήσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Pasal Development, που σύντομα θα διαθέτει 100.000 τ.μ. εγκαταστάσεων logistics», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή