ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η εκτενέστερη χρήση πλάσματος

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η εκτενέστερη χρήση πλάσματος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη 450 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο, να ανέρχεται σε 176.810 νεκρούς μέχρι χθες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στα στοιχεία που ανακοινώνουν οι πολιτειακές υγειονομικές αρχές.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 31.344 κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν στην αμερικανική επικράτεια να φθάνει τους 5,72 εκατ., κατά την ίδια πηγή.

Στην Καλιφόρνια, ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 θάνατοι και 3.139 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 12.153 νεκρούς επί συνόλου 668.147 μολύνσεων.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό ως θεραπείας, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.

Μόλις μερικές λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση της άδειας αυτής – που αποτελεί δική του ευθύνη, όχι του αρχηγού του κράτους.

Ο Τραμπ, που επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, αναζητεί τρόπο να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και προσβλέπει στις προόδους στη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, αν και δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ασφαλής θεραπεία ούτε αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.

Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, για την αποτελεσματικότητά της γίνεται ακόμη διάλογος. Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.

Ο Τραμπ μολαταύτα χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.

Έχει γίνει ήδη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν σε 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ. Η έγκριση που δόθηκε χθες θα επιτρέψει να διευρυνθεί η χρήση του. Σύμφωνα με τον Αζάρ, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 35% μεταξύ των ασθενών στους οποίους έκανε μετάγγιση.

Στην ανακοίνωσή του χθες Κυριακή ο FDA πάντως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει, για την ώρα, απόδειξη ότι η μετάγγιση πλάσματος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εγκριθεί στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κούβα και στην Κίνα.

Μια πολωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η Biomed Lublin, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έναρξη της πρώτης φάσης της παραγωγής φαρμάκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, βασισμένου στο πλάσμα αίματος ανήλικων ασθενών που αποθεραπεύτηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή