Διαφοροποίηση σημαντικών Ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με πιθανό αποκλεισμό της Huawei από το 5G

Διαφοροποίηση σημαντικών Ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με πιθανό αποκλεισμό της Huawei από το 5G

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στη Γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Γερμανική Κυβέρνηση δεν συμβαδίζει με την απαγόρευση της Huawei ως προμηθευτή εξοπλισμού για το 5G. Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) θα ελέγxει σε πρώτο στάδιο την τεχνολογία που παρέχεται για τον εξοπλισμό των δικτύων 5G για έγκριση και ένας κατάλογος μέτρων ασφαλείας πρόκειται να εγκριθεί στον Νόμο περί Τηλεπικοινωνιών (Telecommunication Act).

Η έννοια της «πολιτικής αξιοπιστίας» θα είναι μέρος του νόμου. Ένας κατασκευαστής θα μπορούσε να απορριφθεί παρά τον έλεγχο ασφαλείας από το BSI μόνο εάν η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων αμοιβαία εγείρουν ανησυχίες σχετικά με έναν πάροχο για λόγους «πολιτικής αξιοπιστίας».

Ωστόσο, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας έχουν επανειλημμένα εκφραστεί κατά του αποκλεισμού της Huawei μόνο και μόνο επειδή είναι κινεζική εταιρεία.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer αντιτίθεται επίσης στον αποκλεισμό του κινεζικού προμηθευτή τηλεπικοινωνιών Huawei από την επέκταση του 5G στη Γερμανία. «Είμαι κατά του αποκλεισμού ενός προϊόντος από την αγορά λόγω της πιθανότητας να συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερεε τον Ιανουάριο του 2020. «Είμαι κατά των παγκόσμιων και γενικών εμπορικών περιορισμών». Εάν αποκλείονταν οι Κινέζοι πάροχοι, η επέκταση του δικτύου θα καθυστερούσε αρκετά χρόνια, δήλωσε ο Seehofer.

Οι Αμερικανοί επιθυμούσαν να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για το 5G στην Πράγα, οι Τσέχοι αρνήθηκαν

Η Kυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμούσε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στην Πράγα σχετικά με τη Huawei, ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τσεχίας Andrej Babis και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Τα κείμενα είχαν σκοπό, μεταξύ άλλων, να επεκτείνουν την τσεχική – αμερικανική συμφωνία για την ασφάλεια του δικτύου 5G, ωστόσο, η τσεχική πλευρά αρνήθηκε, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του INFO.CZ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και καιρό να πείσουν την Τσεχική Δημοκρατία να συμμετάσχει στην απαγόρευση της Huawei για την κατασκευή σύγχρονων δικτύων επικοινωνίας. Αρχικά, τίποτα δεν φάνηκε να σταματά την Κυβέρνση των ΗΠΑ, αλλά η στάση της Τσεχικής Δημοκρατίας πρόσφατα άλλαξε.

Η τσεχική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το INFO.CZ, υποστηρίζει την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θέλει να λάβει μονομερή μέτρα. Η ΕΕ είχε προηγουμένως συμφωνήσει σε διαδικασίες και κανόνες για να συμπεριλάβει το λεγόμενο EU Tullobox. Αυτοί οι κανόνες δεν αποκλείουν μια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά επιβάλλουν κοινές απαιτήσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικοινώνησαν με το INFO.CZ, ο Pompeo φαίνεται να είχε την εντύπωση ότι, μετά την υπογραφή της Δήλωσης του Μαΐου για την Ασφάλεια του Δικτύου 5G, η Τσεχική Δημοκρατία θα απαγορεύσει τη χρήση της Huawei. Ωστόσο, οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτές ήταν πρόωρες υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή