Ο Ερντογάν δείχνει το Ορουτς Ρέις ως εμπροσθοφυλακή του τουρκισμού

Ο Ερντογάν δείχνει το Ορουτς Ρέις ως εμπροσθοφυλακή του τουρκισμού

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ερευνητικά σκάφη Ορουτς Ρέις και Φατίχ χρησιμοποιεί ως σύμβολα επέκτασης του τουρκισμού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μονόλεπτο βίντεο-μήνυμά του για την επέτειο της Μάχης του Ματζικέρτ, που ο ίδιος δημοσίευσε την Τρίτη.

Μία ημέρα πριν την 949η επέτειο της μάχης κοντά στο σημερινό Μαλαζγκίρτ, η οποία το 1071 επέτρεψε την οριστική εγκατάσταση των Σελτζούκων Τούρκων στην Ανατολία, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να συνδυάσει το γεγονός-σύμβολο για την επέκταση του έθνους του με την εικόνα του Ορουτς Ρέιτς, περίπου ως σύγχρονη εμπροσθοφυλακή του τουρκισμού.

Με αναπαράσταση χαρακτηριστική τουρκικού σίριαλ εποχής, επιχειρείται απεικόνιση της μάχης όπου οι Σελτζούκοι κατανίκησαν τον βυζαντινό στρατό του Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ', ενώ ακολουθούν σύγχρονες εικόνες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια παρουσίασής του ως συνεχιστή της κληρονομιάς του νικητή του Ματζικέρτ, Σουλτάνου Αλπαρσλάν, και μακριά από τον κοσμικό ηγέτη του 20ού αιώνα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο κ. Ερντογάν φαίνεται στο προπαγανδιστικό βίντεο να χαιρετά το πλοίο Φατίχ, ενώ το Ορουτς Ρέις εμφανίζεται σε αλλεπάλληλα καρέ του βίντεο.

Αυτό συνοδεύεται στην ανάρτηση του κ. Ερντογάν με φόρο τιμής προς τον Αλπαρσλάν και τους μαχητές του Ματζικέρτ και την αναφορά ότι τότε «η Ανατολία άρχισε να γίνεται η πατρίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή