«Παζλ» ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

«Παζλ» ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα 24ωρα η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει σημείο συνάντησης μιας σειράς από σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) και ένα πλέγμα συμμαχικών χωρών. Ηδη (όπως ανήγγειλε από χθες η «Κ») στη Λάρνακα σταθμεύουν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), τα οποία από σήμερα θα κάνουν κοινή άσκηση με τρία γαλλικά Rafale και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση αποτελεί τμήμα της τετραμερούς στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Χθες, πλέοντας στα νότια της Κρήτης το ιταλικό αντιτορπιλικό «Durand de la Penne» προχώρησε σε μια άσκηση μικρής κλίμακας (PASSEX) με τουρκικά πλοία. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε (ούτε και ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας) με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Winston Churchill», το οποίο νωρίτερα έκανε άσκηση τύπου PASSEX με τις ελληνικές Ε.Δ. και βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Τα επόμενα 24ωρα θα αρχίσουν και οι ασκήσεις ανάμεσα σε στοιχεία των Ε.Δ. και τα τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που σταθμεύουν στην 115 Π.Μ. στη Σούδα.

Χθες, αποδεσμεύθηκαν και οι εικόνες από την πρώτη ημέρα της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης των Ε.Δ. υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, όπου λαμβάνουν μέρος πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα όλων των τύπων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες, κατά το πρώτο 24ωρο της άσκησης που εξαγγέλθηκε από την Αθήνα ως αντίδραση στην επέκταση των ερευνών από το «Ορούτς Ρέις», οι ελληνικές Ε.Δ. κινήθηκαν στο δυτικό σκέλος της περιοχής που έχει δεσμευτεί. Τα επόμενα δύο 24ωρα είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της ελληνικής άσκησης, καθώς αυτή αναμένεται να απλωθεί στο σύνολο της περιοχής που έχει δεσμευτεί, περιλαμβανομένης και αυτής στην οποία δραστηριοποιείται και το «Ορούτς Ρέις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο η Αγκυρα επανέλαβε την τακτική των υπερπτήσεων, αυτή τη φορά στις Οινούσσες και στην Παναγιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή