Αβεβαιότητα, αγωνία και φόβος στο θέατρο

Αβεβαιότητα, αγωνία και φόβος στο θέατρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν περίπου στα τέλη του Ιουλίου όταν η δημιουργός του Θεάτρου ΜΠΙΠ στην Κυψέλη (Αγίου Μελετίου 25), Χριστίνα Χριστοφή, ανακοίνωσε από την ιστοσελίδα της ότι το θέατρο κλείνει οριστικά. Ηταν από τα θέατρα που γεννήθηκαν στην οικονομική κρίση το 2015, στα capital controls, και έκλεισε στη δεύτερη κρίση με την COVID-19.

«Μαζεύουμε τα πράγματα και όλα θα στοιβαχθούν σε μια αποθήκη προς μελλοντική –ίσως– χρήση. Ποιος ξέρει (…) Από τον Μάρτιο σκεφτόμουν όλη μέρα, κάθε μέρα τι θα κάνω. Σκέφτηκα να κάνω τα πάντα για να το κρατήσω και να περιμένω… Αλλά σε εποχές μεγάλης ασάφειας χρειάζεται να επιλέξεις ποια μάχη θα δώσεις. Και εγώ δεν θέλω να δώσω τη μάχη του χρέους και της καθημερινής αγωνίας, θέλω να δώσω τη μάχη να παραμείνω ένας άνθρωπος που είναι ερωτευμένος με τη θεατρική τέχνη».

Η αβεβαιότητα, ο φόβος, η αγωνία για τον χειμώνα διογκώνονται και για τις μεγάλες σκηνές, με κάθε ανακοίνωση για νέα κρούσματα. Το ερώτημα είναι πόσοι και υπό ποιες συνθήκες θα τολμήσουν να πάνε στο θέατρο. Πολλές σκηνές ρεπερτορίου δηλώνουν ότι περιορίζουν τη δραστηριότητά τους έως και 80%, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε επαναλήψεις, άλλοι στην online λύση και κάποιοι θα ξανοιχτούν από το 2021. Το παιδικό θέατρο, αυτό κι αν υποφέρει, ενώ χτυπημένα θα είναι και τα ΔΗΠΕΘΕ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην 37χρονη πορεία τους.

Στη Γερμανία τα θέατρα προσπαθούν να βρουν ιδέες. Το κρατικό θέατρο της Στουτγάρδης πριν από ένα μήνα έκανε πρεμιέρα με το «Black box», χωρίς ηθοποιούς. Πρωταγωνιστής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ήταν το κτίριο. Oι θεατές ακολουθούσαν μια διαδρομή στους χώρους ακούγοντας στα ακουστικά τους σκέψεις των συντελεστών του θεάτρου. Αλλά κι αυτό σταμάτησε νωρίτερα. Στο Βερολίνο, το εμβληματικό Berliner Ensemble σόκαρε το κοινό ήδη από τον Μάιο με μια φωτογραφία που δείχνει τη νέα αναδιάταξη των θέσεών του. Σκοτεινό το τοπίο και στη Βρετανία. Το συνδικάτο Bectu (Broadcasting, Entertainment, Communications and Theatre Union) καταγράφει απώλειες 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι περισσότερες σκηνές δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή