Επανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών

Επανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεκκίνηση κατά μία έννοια του προγράμματος αποκρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, καθώς η θερινή ραστώνη που ακολούθησε το lockdown του Μαρτίου-Μαΐου δεν ευνόησε τα αρχικά χρονοδιαγράμματα των διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας) αλλά και την έναρξη των προγραμματισμένων, όπως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Οι υποψήφιοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένουν το άνοιγμα των Virtual Data Room για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρίσιμα οικονομικά στοιχεία των δύο εταιρειών και να καταρτίσουν στη συνέχεια τις προσφορές τους. Τα Data Room της ΔΕΠΑ Υποδομών άνοιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Παρασκευή, ενώ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου, μετατίθενται τελικά για τα τέλη του μηνός. Το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο εταιρείες που προέκυψαν από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ παραμένει ισχυρό. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν προκριθεί η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF. Αντίστοιχα, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil – ΔΕΗ, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία. Για λόγους διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η πρόσβαση στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε τρεις φάσεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ταξινομήσει τα σχετικά στοιχεία σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» (non sensitive data), στα οποία θα υπάρχει σχετικά ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Η δεύτερη αφορά τα «ευαίσθητα δεδομένα» (sensitive data), στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ η τρίτη κατηγορία δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και υπό περιορισμούς.

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ, ανταποκρινόμενο σε σχετικά αιτήματα ενδιαφερομένων, αποφάσισε να παρατείνει την ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, που έληγε στις 31 Αυγούστου, κατά ένα μήνα. Μέσα στον Σεπτέμβριο εξάλλου αναμένεται και η δρομολόγηση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και οι εκ νέου επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κινεζική State Grid για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή