Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδευσε από το βήμα της Βουλής την ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που και άλλοι έχουν πει, ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Πρόσθεσε δε ότι τα οφέλη της κίνησης είναι πολλαπλά για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ ότι με νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα η Κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς τη Δύση, λέγοντας: «Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε, έτσι, σε μία θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.»

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι πρόκειται για δικαίωμα που η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, θυμίζοντας ότι το έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονες χώρες. Αυτό θα γίνει, είπε, με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 ναυτικά μίλια.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας για αυτή την απόφαση και σύντομα θα επισκεφθεί τα Τίρανα, για να συζητήσει και με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Τα οφέλη της Ελλάδας από τις συμφωνίες με Ρώμη και Κάιρο είναι πολλαπλά, είπε ο κ. Μητσοτάκης:

«Πρώτον, η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται, τώρα, σχεδόν κατά 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Που προστίθενται στα 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προέκυψαν από τη συμφωνία με την Ιταλία.»

«Δεύτερον, η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα. Δεδομένο καίριο και για το Καστελλόριζο. Τρίτον, η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τόσο στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, όσο και δυτικά του 26ου. Πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας,» είπε στην εθνική Αντιπροσωπεία ο Πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία ήταν «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις,» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών μας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις που αυτές προκαλούν, δυστυχώς, στη γειτονική Τουρκία.»

Στηλίτευσε μάλιστα την πρακτική της Αγκυρας λέγοντας ότι πρόκειται για ένα επιτελείο «που επιμένει να χρησιμοποιεί τα λόγια μόνο για να φωνασκεί και όχι για να συζητά. Και τις πράξεις μόνο για να προκαλεί και όχι για να συνθέτει. Γι’ αυτό και αιχμαλωτίζεται όλο και πιο πολύ στα δίχτυα της πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης. Γιατί τι άλλο από ολική αποτυχία μπορεί να σημαίνει η καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας στη Μεσόγειο από όλη την παγκόσμια κοινότητα; Και πόσο διαφορετική από έναν απεγνωσμένο παροξυσμό μπορεί να είναι η τελευταία προκλητική απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί το πανανθρώπινο μνημείο της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη;»

Η χώρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αισθάνεται ισχυρή μόνο από αμυντικής πλευράς αλλά και στο τραπέζι του διαλόγου: «Τα όπλα του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της πολιτισμένης συμπεριφοράς είναι όπλα ακαταμάχητα. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στο στίβο της νομιμότητας,» καλώντας την Αγκυρα να σταματήσει αμέσως της προκλήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι «η θωράκιση της πατρίδας δεν είναι επιλογή. Είναι επιταγή! Και αυτήν, ακριβώς, εξυπηρετούν οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο,» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υπεκφυγή» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία, λέγοντα ότι «και το αμήχανο ‘παρών’ ισούται με ‘απών’ από την ιστορική ευθύνη.»

Εσπευσε μάλιστα να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να μεταβεί ο  Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πάει την Πέμπτη στη Σύνοδο Υπουργών με ψηφισμένη τη συμφωνία. Του πέταξε και το γάντι ερωτώντας εάν επιβληθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή