Ευθείες στρατιωτικές απειλές από την Αγκυρα

Ευθείες στρατιωτικές απειλές από την Αγκυρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τακτική των ευθέων στρατιωτικών απειλών κατά της Ελλάδας επέμεινε και χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας, μάλιστα, μπροστά από μια εξέδρα με φόντο μια αφίσα που απεικόνιζε τον ηθοποιό που υποδύεται τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν, νικητή της μάχης του Μαντζικέρτ το 1071, και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας να κρατάει ένα τόξο εκείνης της εποχής. «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχει το θάρρος να το πράξει, θα πρέπει να μείνει μακριά από τον δρόμο μας», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 949 χρόνια από τη μάχη του Μαντζικέρτ στην ανατολική Τουρκία, αποδίδοντας ακόμη πιο έντονο εθνικιστικό τόνο στην, ούτως ή άλλως, γεμάτη επεκτατικούς συμβολισμούς επέτειο.

Ο Ερντογάν έκανε σαφή αναφορά και στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 σε ασυνήθιστα προσβλητικό ύφος. «Το γεγονός ότι αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ανατολία σε άθλια κατάσταση μόλις πριν από έναν αιώνα, τώρα επιχειρούν ένα ψεύτικο νταηλίκι στο Αιγαίο δεν είναι παρά επίδειξη μιας ψυχολογίας εκείνου που προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει φόβος για το αναπόφευκτο: η Τουρκία θα πάρει ότι της ανήκει δικαιωματικά στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα».

Παρότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε να κάνει ευθέως λόγο για διεκδικήσεις από την Ελλάδα, το άφησε να εννοηθεί. «Οπως εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη, την κυριαρχία ή τα συμφέροντα κανενός, δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις σε ό,τι μας ανήκει», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, υπογράμμισε πως «προς αυτόν τον σκοπό, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακεφαλαίωσε το απειλητικό του μήνυμα με την εξής κατακλείδα: «Ζητούμε από τους ομολόγους μας να συνέλθουν και να αποφύγουν λάθη που θα οδηγήσουν στην καταστροφή τους. Θέλουμε όλοι να δουν ότι η Τουρκία δεν είναι πια μια χώρα της οποίας η υπομονή, η αποφασιστικότητα, οι δυνατότητες ή το κουράγιο μπορούν να δοκιμαστούν. Αν λέμε ότι θα το κάνουμε, θα το κάνουμε και θα πληρώσουμε το τίμημα». Σε έναν δεύτερο ιστορικό παραλληλισμό, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανάξια» του «Βυζαντίου», αναπαράγοντας ένα παρακμιακό στερεότυπο που χρησιμοποιείται στην τουρκική γλώσσα.

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας έθεσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόσο στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και σε Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη χθεσινή υπουργική σύνοδο της Ε.Ε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ.

Μετά τις συναντήσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως «η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή