Η στήριξη τελειώνει, η ανάκαμψη επιβραδύνεται

Η στήριξη τελειώνει, η ανάκαμψη επιβραδύνεται

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η American Airlines προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα απολύσει έως και 19.000 εργαζομένους την 1η Οκτωβρίου, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου της αεροπλοΐας. Η εταιρεία εξετάζει την απόλυση χιλιάδων αεροσυνοδών, πιλότων, τεχνικών και άλλων εργαζομένων. Μαζί με τις εθελούσιες εξόδους, τις συνταξιοδοτήσεις και τις ειδικές άδειες, η αεροπορική αναμένει πως την 1η Οκτωβρίου θα απασχολεί 40.000 λιγότερους εργαζομένους σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, δηλαδή θα μειώσει το προσωπικό της κατά 30%.

Η American Airlines είναι απλώς η τελευταία που προχωρεί σε μια τέτοια ανακοίνωση. Στην αρχή του καλοκαιριού, η United Airlines ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα θέσει σε διαθεσιμότητα έως και 36.000 εργαζομένους. Τη Δευτέρα, η Delta Air Lines προειδοποίησε ότι ενδέχεται να θέσει σε διαθεσιμότητα έως και 1.941 πιλότους τον Οκτώβριο, παρότι περίπου άλλοι τόσοι έχουν ήδη φύγει με εθελουσία έξοδο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κατακόρυφης μείωσης της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια. Ολο και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται. Οι προσλήψεις μειώθηκαν τον Ιούλιο και φαίνεται πως υποχώρησαν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ξεπέρασαν ξανά το ένα εκατομμύριο, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων εβδομάδων. Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από την επέλαση της πανδημίας.

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την επιβράδυνση, μεταξύ άλλων, και στη μείωση της κρατικής στήριξης για οικογένειες και επιχειρήσεις. Τα επιπρόσθετα εβδομαδιαία επιδόματα στήριξης 600 δολαρίων, τα οποία η Γερουσία είχε εγκρίνει τον Μάρτιο, έληξαν στο τέλος Ιουλίου. Το πρόγραμμα στήριξης μικρών επιχειρήσεων έληξε τον Αύγουστο. Και η επιστροφή φόρων 1.200 δολαρίων, που εμφανίστηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στα γραμματοκιβώτια στα μέσα Απριλίου, δεν επαναλήφθηκε. Οι προσπάθειες των Δημοκρατικών και της κυβέρνησης για συμβιβασμό κατέρρευσαν και τα μέλη του Κογκρέσου έφυγαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία.

Για πολλές επιχειρήσεις ο χρόνος στερεύει. Τα κρούσματα μειώνονται, αλλά παραμένουν αρκετά υψηλά, ώστε να καθιστούν αδύνατη την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ολόκληροι κλάδοι, όπως η ψυχαγωγία, η φιλοξενία και τα ταξίδια, παραμένουν είτε κλειστοί είτε αυστηρότατα περιορισμένοι. Παράλληλα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η κρίση τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει η μετέπειτα ζημία: Οι αναστολές συμβάσεων θα μετατραπούν σε μόνιμες απολύσεις, οι παύσεις στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες και τομείς που ήταν σχετικά ασφαλείς από την πανδημία θα πληγούν, καθώς η κρίση της δημόσιας υγείας θα αρχίσει να μοιάζει όλο και περισσότερο με μια παραδοσιακή ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή