Πώς θα αποπληρωθούν «κορωνο-οφειλές» 320 εκατ. προς τα Ταμεία

Πώς θα αποπληρωθούν «κορωνο-οφειλές» 320 εκατ. προς τα Ταμεία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ από εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες «πάγωσαν» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναμένεται να τεθούν σε νέα ρύθμιση, των 12 ή 24 δόσεων.

Η ρύθμιση θα «τρέξει» παράλληλα με αυτήν που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα αντίστοιχα χρέη προς την εφορία, και βάσει του σχεδιασμού θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μέχρι τότε, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει τις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις που θα παρατείνουν την πληρωμή των ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, «παγωμένων» οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα προβλέπει δε την αποπληρωμή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν θα ενταχθούν οφειλές ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, θα μπορούν να ρυθμιστούν χρέη περίπου 230 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή στις αρχές Μαρτίου και αφορούν τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά. Τα υπόλοιπα περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. 

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει την έναρξη των πληρωμών στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνουν τη δυνατότητα παράτασης στις οφειλές της καραντίνας προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί η διάταξη της ρύθμισης, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα «τρέξει» μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και παρέμβαση, που εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει το νέο «πάγωμα», και θα αφορά την επέκταση της αναστολής των κατασχέσεων για τις μη ρυθμισμένες οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων. Βάσει των όσων ισχύουν, η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για τα «κορωνο-χρέη» λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία έθεσε ο e-ΕΦΚΑ μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά την επίσπευση της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία σε παρόχους υγείας.

Η διαδικασία θα χωρίζεται σε τρία διαδοχικά βήματα. Αυτά είναι:

1. Πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω του δικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: (www.efka.gov.gr) ή μέσω του url: (https://apps.ika.gr/health/) με τη χρήση των κωδικών Τaxis. Οι ενδιαφερόμενοι καταχωρίζουν στη συνέχεια τον αριθμό λογαριασμού, την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας (email), καθώς και τα ποσά με τα στοιχεία των ήδη εκδοθέντων παραστατικών. Για την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

2. Μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-EΦΚΑ διενεργούν τους νόμιμους ελέγχους και διασταυρώσεις των στοιχείων και αναρτούν στην πλατφόρμα τα τελικά εγκεκριμένα από την υπηρεσία ποσά.

3. Στο τελικό στάδιο οι πάροχοι καλούνται να συμφωνήσουν με τα ποσά που έχουν αναρτηθεί και δρομολογείται η πληρωμή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υγείας ανέρχονται στο ποσό των 102.479.542 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 109.065.345 ευρώ, σε σχέση με πριν από ένα έτος, όταν είχε ανέλθει στα 211.544.887 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή