Τα lockdowns, οι αριθμοί και τα fake news

Τα lockdowns, οι αριθμοί και τα fake news

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στρατηγική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας κρύβει μια αντίφαση. Από τη μια έχει σωστά εντοπίσει τον κίνδυνο που συνιστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης τα fake news που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Ενα μαζικό κίνημα αρνητών της πανδημίας, στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα χαλαρότερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Θορυβημένη από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη χρήση μάσκας στο εξωτερικό, αντέδρασε άμεσα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ενεργοποίησε Αστυνομία και Εισαγγελία για τις περιπτώσεις ιστοσελίδων και ομάδων στο Facebook που καλούσαν αναγνώστες και μέλη τους να μη χρησιμοποιούν μάσκες γιατί δήθεν εμποδίζουν την αναπνοή.

Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε –ορθώς– επισημάνει ότι η σωστή ενημέρωση είναι η απάντηση της Πολιτείας στα fake news. Και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Τον Δεκαπενταύγουστο ενεργοποιήθηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο έκτακτα μέτρα λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Ουδείς όμως παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα. Ούτε στον Τύπο, ούτε όμως στους τοπικούς άρχοντες που καλούνται να πείσουν την πληττόμενη τοπική κοινωνία για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κατηγόρησε δημόσια την Πολιτική Προστασία για λανθασμένη ιχνηλασιμότητα και διαμαρτυρήθηκε με επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια. Κάτι παρόμοιο συνέβη στην περίπτωση του Πόρου. Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά την άρση της καραντίνας, ο δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης επικαλέστηκε αριθμητικά δεδομένα που, όπως επισημαίνει, «κατάφερε να συγκεντρώσει άτυπα η δημοτική αρχή».

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μάλιστα λέει ότι καμία από τις αρμόδιες αρχές δεν επικοινώνησε μαζί του ακόμα και όταν από τις ιχνηλατήσεις διαπιστώθηκε ότι 5 ή 6 υπάλληλοι του δήμου ήταν θετικοί στον ιό. Αγνοια για την ακριβή έκταση του προβλήματος στις περιοχές αρμοδιότητάς τους δηλώνουν οι τοπικοί αξιωματούχοι και σε άλλες περιοχές.

Το επιχείρημα ότι δεν δημοσιοποιούνται αριθμοί για να μη «στοχοποιηθούν» περιοχές δεν αντέχει στη λογική, καθώς δημόσια ανακοινώνεται ότι οι περιοχές τίθενται σε καραντίνα λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Η ανταπόκριση φορέων και πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων και η ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούν ενημέρωση και διαφάνεια. Στην εποχή της πληροφορίας, η τυφλή εμπιστοσύνη στη φωτισμένη ηγεσία δεν βρίσκει χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή