Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/08/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς χελώνας η διερεύνηση της μεγαλύτερης εταιρικής απάτης

Εχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τη δημοσιοποίηση της έρευνας του fund Quintessential Capital Management για τη Folli Follie, όμως μόλις αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης παραποίησης οικονομικών στοιχείων από τη διοίκηση του ομίλου, την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή για σειρά πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα απολογηθούν για πέντε κακουργήματα, δηλαδή για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χειραγώγηση μετοχών. Ο αριθμός των κατηγορουμένων αγγίζει τους 30, ενώ ένας μονοψήφιος αριθμός αυτών πέρασε τις τελευταίες αυτές ημέρες του Αυγούστου το κατώφλι της ανακρίτριας. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μετά την επίσκεψη στην ανακρίτρια, σε πρώην στέλεχος με νευραλγική θέση στη Folli Follie επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης της τάξεως των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να απονεμηθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου εμφανίστηκε, αρχές Ιουλίου, στην ανακρίτρια και κατάφερε να λάβει προθεσμία για 2 μήνες μετά, την ερχόμενη Παρασκευή, συνιστά, για ορισμένους, πρόκληση. Μία από τις πολυάριθμες που συνοδεύουν τη μεγαλύτερη εταιρική απάτη των τελευταίων δεκαετιών.

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι διατάξεις του αποκαλύπτουν τους νέους δρόμους που ακολουθεί το ξέπλυμα χρήματος. Ετσι, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θεσπίζει περιορισμό του ποσού στις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες. Επίσης, περιορίζει την ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα και τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, με την εγγραφή των σχετικών παρόχων σε ειδικό μητρώο και την πρόβλεψη άσκησης εποπτείας. Ακόμη, το νομοσχέδιο ενισχύει τη διαφάνεια των εταιρικών δομών, διασφαλίζοντας δημόσια πρόσβαση στο κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Πράσινο φως για τη διάσπαση της Πειραιώς

Το σχέδιο διάσπασης της Τράπεζας Πειραιώς με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας, ο οποίος θα μεταφερθεί σε νέα εταιρεία που θα λάβει άδεια λειτουργίας ως πιστωτικό ίδρυμα, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας την Παρασκευή. Πρόκειται για το μοντέλο hive down που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η Eurobank και δρομολογεί επίσης και η Alpha Bank. Η διάσπαση, με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου 2020, γίνεται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης δανείων ύψους 7 δισ. που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς και της αποφυγής ενεργοποίησης του νόμου για την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου λόγω της ζημίας που θα εγγράψει η τράπεζα. 

«Παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας

Σχόλια περί χειραγώγησης της οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) από τον δεσπόζοντα παίκτη έχει προκαλέσει στην αγορά η απότομη εκτίναξή της, από τα 49,26 ευρώ η μεγαβατώρα στις 26 Αυγούστου στα 70,21 ευρώ η μεγαβατώρα στις 27 Αυγούστου και η αποκλιμάκωσή της στα 52,44 ευρώ η μεγαβατώρα μία ημέρα μετά, στις 28 Αυγούστου. Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά το γεγονός ότι τα φορτία μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες δεν διαφοροποιούνται σημαντικά για να δικαιολογούν τέτοιες απότομες διακυμάνσεις. Παρατηρώντας τις προσφερόμενες τιμές των μονάδων, εμφανίζεται ότι η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, που όρισε πολλές ώρες την ΟΤΣ (οριακή μονάδα) και τις 3 ημέρες, στις 26/8 προσφέρει με τιμή 49,6 ευρώ η μεγαβατώρα, στις 27/8 με 67-69 ευρώ η μεγαβατώρα και στις 28/8 τιμή στα 49,5 ευρώ η μεγαβατώρα. «Αυτή η πρακτική ονομάζεται χειραγώγηση της αγοράς όταν την κάνει ο δεσπόζων παίκτης, ο οποίος την ίδια στιγμή εντάσσει στην αγορά λιγνιτικές μονάδες είτε ως εφεδρεία είτε με προσφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς.

Ξεκίνησε η διαδικασία για τις άδειες του διαδικτυακού τζόγου

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της διαδικασίας χορήγησης μόνιμων αδειών, επταετούς διάρκειας, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Η Αρχή δημοσιοποίησε, προχθές Παρασκευή, την οδηγία 01/2020, βάσει της οποίας καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής, που έχει διάρκεια ισχύος οκτώ ετών από την έκδοση της άδειας, ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Η διαδικασία της χορήγησης των μόνιμων αδειών, που δεν θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμού, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εξέλιξη τον Σεπτέμβριο και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 75 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή