Μέρκελ: Θα στηρίξουμε τους Ελληνες όπου έχουν δίκιο

Μέρκελ: Θα στηρίξουμε τους Ελληνες όπου έχουν δίκιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι της Αθήνας και της Αγκυρας συνεχίζει το Βερολίνο, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να διακηρύσσει σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα στηρίξει τους Ελληνες «όπου έχουν δίκιο».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ενώ είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επρόκειτο να μιλήσει χθες μαζί του, αφού βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας.

«Ολοι, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Ελληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», απάντησε σε ερώτηση για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές.

Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Γι’ αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Συνεννόηση με Μακρόν

Σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πολυδιάστατες. «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε.

Η Ουάσιγκτον

Πάντως, και η Ουάσιγκτον φέρεται –παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας– αποφασισμένη να εναποθέσει τη διαχείριση της κρίσης στα χέρια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν μεν υποστηρίξει με σιωπηρή διπλωματία και κάποια στρατιωτική υποστήριξη την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αφήνουν τώρα τη Γερμανία να αναλάβει την πρωτοκαθεδρία στον χειρισμό της κρίσης».

Ο βετεράνος δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Στίβεν Ερλάνγκερ, θυμίζει εξάλλου ότι οι (πρόσφατες τουλάχιστον) εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χρονολογούνται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη διχοτόμηση του νησιού. «Οι δύο χώρες παραλίγο να εμπλακούν σε πόλεμο το 1996 για ένα ακατοίκητο νησί, μια κρίση την οποία αποσόβησε η αμερικανική διπλωματία», γράφει ο Ερλάνγκερ για την υπόθεση των Ιμίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή