Μικρή αύξηση φέτος στα φοιτητικά ενοίκια

Μικρή αύξηση φέτος στα φοιτητικά ενοίκια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις ενοικίων που παρατηρήθηκαν πέρυσι καταγράφεται στη φετινή αγορά των φοιτητικών κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας εκτιμητών Geoaxis, η φετινή αύξηση των ενοικίων σε έξι φοιτητουπόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος και Κομοτηνή) δεν ξεπερνάει το 2,3% σε ετήσια βάση, όταν το 2019 η αντίστοιχη ετήσια άνοδος είχε αγγίξει το 9,3%. Ασφαλώς, σε σχέση με το 2018 η άνοδος των ενοικίων αγγίζει το 12% (στην Αθήνα μάλιστα ξεπερνάει το 13%), ωστόσο η φετινή ήπια μεταβολή συνιστά μια θετική εξέλιξη, ιδίως αν υπολογιστούν και οι συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές.

Η επιστροφή αρκετών διαμερισμάτων στη μακροχρόνια ενοικίαση έχει λειτουργήσει ευεργετικά. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν αναρτημένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και σήμερα έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια ενοικίαση. Ο επικεφαλής της Geoaxis Γιάννης Ξυλάς τονίζει ότι «η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί από μόνη της μια πολύ  ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως όλο και λιγότεροι φοιτητές σπουδάζουν εκτός έδρας, υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων λόγω επιστροφής ακινήτων από βραχυπρόθεσμη σε μακροπρόθεσμη μίσθωση και η COVID-19 εξακολουθεί να λειτουργεί πιεστικά προς την κοινωνία και την οικονομία».

Ουσιαστικά, δηλαδή, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα περίμενε κανείς ακόμα και πτωτικές τάσεις των ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει ίσως να εδράζεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα που προέρχονται από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Πάντως, οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των φοιτητών που εγγράφονται σε σχολή μακριά από τον τόπο καταγωγής ή μόνιμης κατοικίας τους.

Μια βασική εξέλιξη της φετινής χρονιάς είναι και η «αποκαθήλωση» της Κομοτηνής ως ακριβότερης (με βάση το ύψος του ενοικίου ανά τ.μ.) πόλης για ενοικίαση κατοικιών από φοιτητές. Η έλλειψη ακινήτων στην πόλη της Θράκης είχε αυξήσει σημαντικά τα ενοίκια τα προηγούμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και την Αθήνα.

Ωστόσο, η κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων και στην πρωτεύουσα, ιδίως την τελευταία διετία, ανέτρεψε την εικόνα αυτή. Η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στην Αθήνα διαμορφώνεται πλέον σε 5,47 ευρώ/τ.μ., έναντι 5,44 ευρώ/τ.μ. στην Κομοτηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή