Παζάρι Ε.Ε. – Ρωσίας και στη μέση ο Λουκασένκο

Παζάρι Ε.Ε. – Ρωσίας και στη μέση ο Λουκασένκο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και αν έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τις αμφιλεγόμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου, η ένταση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία παραμένει πρωτοφανής. Ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εγχώρια πρόκληση της 26χρονης κυριαρχίας του, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στρέφεται προς το εξωτερικό προς αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, ώστε να αυξήσει τη δημοφιλία του, καθώς και συμμάχων που μπορούν να τον βοηθήσουν να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Ως αποτέλεσμα, η Λευκορωσία εξελίσσεται σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ της Ρωσίας και των συμμάχων της Δύσης.

Επειτα από τις επανειλημμένες νύξεις του Λουκασένκο πως η χώρα του περικυκλώνεται από νατοϊκά στρατεύματα, την Τετάρτη η διεθνής συμμαχία αρνήθηκε εκ νέου πως υπάρχει συσσώρευση στα σύνορα της χώρας, αμβλύνοντας τη δημόσια τοποθέτησή της σε μια έκκληση για επαναληπτικές εκλογές. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως οι επιθέσεις του Λουκασένκο κατά του ΝΑΤΟ στοχεύουν στο να ενισχύσουν το αφήγημα του αδύναμου κρίκου και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Παραδόξως, μόλις δύο μήνες νωρίτερα το κατηγορητήριο ήταν αντίστροφο, με τον Λουκασένκο να υπονοεί ότι οι εγχώριοι εχθροί του ελέγχονταν από το Κρεμλίνο. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 33 Ρώσους υπηκόους με τον ισχυρισμό ότι σχεδίαζαν να προκαλέσουν αναταραχές.

Την Πέμπτη, ο Πούτιν έκανε την πρώτη του επίσημη κίνηση ανακοινώνοντας τη συγκρότηση μιας εφεδρικής αστυνομικής δύναμης με στόχο πιθανή επέμβαση στη Λευκορωσία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μού ζήτησε να δημιουργήσω ένα συγκεκριμένο αστυνομικό σώμα και το έκανα», ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης στην κρατική τηλεόραση. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η Ε.Ε. ενέτεινε τις πιέσεις της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων με τη μορφή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων σε 20 πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για την καταστολή των διαδηλώσεων. Από την πλευρά της, η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Λευκορωσίας, δηλώνοντας ωστόσο πρόθυμη για μελλοντικές συνομιλίες μαζί του. «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε», απάντησε η νεαρή πολιτικός στη γερμανική Bild σε ερώτηση για πιθανή παρέμβαση της Μόσχας στη διαμάχη.

Η υπόθεση της Λευκορωσίας δεν είναι το μοναδικό μέτωπο όπου δοκιμάζονται οι σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε. Η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι προκάλεσε την έντονη δυσπιστία και ανησυχία της Ευρώπης, η οποία ζήτησε περισσότερη συνεργασία από τη Μόσχα για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Επίσης, την Πέμπτη, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος του Ναβάλνι, ζητώντας παράλληλα από τη Γερμανία νομική συνδρομή, την οποία το Βερολίνο συμφώνησε να παράσχει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή