Τσαβούσογλου: Ακόμη τρεις μήνες το «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Ακόμη τρεις μήνες το «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber».

Ανέφερε επίσης πως «οι Navtex θα συνεχιστούν. Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό. (για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος).

Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις της ΕΕ, στο κυπριακό και στην επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν.

Χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε σκληρή απάντηση σε αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».
 
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης 

ΓΕΕΘΑ: Απάντηση στο τουρκικό υπ. Αμυνας για την αποστολή συνοδείας αεροσκάφους Β-52

N. Δένδιας: Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια του Διεθνούς Δικαίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή