Ιστορική πρώτη απευθείας πτήση Ισραήλ – ΗΑΕ

Ιστορική πρώτη απευθείας πτήση Ισραήλ – ΗΑΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν ένας εκ των επιβατών της ιστορικής, πρώτης απευθείας πτήσης που πραγματοποίησε ποτέ ισραηλινή αεροπορική εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία αναχώρησε χθες από το αεροδρόμιο «Μπεν-Γκουριόν» του Ισραήλ, προτού προσγειωθεί στο Αμπου Ντάμπι, νωρίς το απόγευμα. Το αεροσκάφος Boeing 737-900, το οποίο έφερε ως επιγραφή τη λέξη «ειρήνη» γραμμένη στα εβραϊκά, στα αραβικά και στα αγγλικά, μετέφερε μια ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η οποία ταξίδεψε στα ΗΑΕ στο πλαίσιο διπλωματικών συναντήσεων. Ανάμεσα στους επιβάτες της αντιπροσωπείας βρέθηκαν, επίσης, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μέρι Μπεν Σαντάτ.

Η ιστορική πτήση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών για ομαλοποίηση των σχέσεών τους, η οποία παγιώθηκε στις 13 Αυγούστου με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Στη χθεσινή συζήτησή τους, οι αξιωματούχοι διερεύνησαν την προοπτική διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Οι διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ παρουσιάζονται ως σημαντική νίκη εξωτερικής πολιτικής για τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που ομαλοποιεί τις σχέσεις με κράτος του Κόλπου, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί.

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, ο Κούσνερ ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία που έδωσε την άδειά της έτσι ώστε η πρώτη επίσημη ισραηλινή πτήση να πετάξει πάνω από την επικράτειά της. Ο Κούσνερ συμπλήρωσε ότι, παράλληλα με την προώθηση των σχέσεών τους με τα ΗΑΕ, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κάλεσε τους Παλαιστινίους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή