Εμπρηστική ρητορική από Ερντογάν

Εμπρηστική ρητορική από Ερντογάν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακραία ρητορική του τελευταίου διαστήματος επέμεινε και χθες ο Τ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις «σεισμικές έρευνές» του στην Ανατ. Μεσόγειο, κάτι που εκτιμά ότι σύντομα θα φέρει «καλά νέα». Από την Κερασούντα, είπε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την πειρατεία και τη ληστεία στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο», ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή «και δεν μπορεί να περιοριστεί στις ακτές της». Με αυτόν τον ακόμη έναν δημόσιο λόγο προώθησης του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, που είχε αρχίσει νωρίτερα με αφορμή τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από μια συνηθισμένη μεταφορά προσωπικού της Διοίκησης Αμυνας του Καστελλόριζου, προς αντικατάσταση των στελεχών της προηγούμενης βάρδιας.

Η συγκεκριμένη κίνηση οδήγησε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών να αντιδράσει, επαναφέροντας τα περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού, δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας, τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα». Σε ακόμη οξύτερους τόνους, ο αρχηγός του ακροδεξιού ΜΗΡ Ντ. Μπαχτσελί προανήγγειλε πορεία προς τη Σμύρνη «για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ο. Τσελίκ είπε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας για στρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου είναι άλλο ένα παράδειγμα πειρατείας».

Η κατάσταση στην περιοχή έχει προκαλέσει την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος μέσω Twitter απηύθυνε «έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διενέξεων που απειλούν την ειρήνη των ανθρώπων σε αυτή την περιοχή». Με το μήνυμά του έσπευσε να συμφωνήσει ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φ. Αλτούν (ιθύνων νους των ευφάνταστων βίντεο με τον Αλπ Αρσλάν, τον Οσμάν, τον Μωάμεθ και τον Ερντογάν), ο οποίος απάντησε (Twitter) ότι «η Τουρκία καλεί την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αντί να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου και να εκφράζει διεκδικήσεις στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας. Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή