Ερευνα για δημιουργία ανοσίας έναντι του ιού σε ηλικιωμένα άτομα

Ερευνα για δημιουργία ανοσίας έναντι του ιού σε ηλικιωμένα άτομα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εφικτή, τελικά, η ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού έναντι του SARS-CoV-2; Το εν λόγω ερώτημα προβληματίζει επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη εμβολίων και την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων. Ζητούμενο είναι η αποκωδικοποίηση των μηχανισμών που προκαλούν την ανοσολογική απόκριση – ειδικά σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Τις προοπτικές δημιουργίας επαρκούς ανοσίας έναντι του νέου κορωνοϊού σε ηλικιωμένα άτομα πραγματεύεται πρόσφατη δημοσίευση των ερευνητών Koff και Williams, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εμβολίων για τον άνθρωπο, στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Οι δύο ερευνητές φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και κατόπιν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων. Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου ανασκοπούνται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελο Τέρπο και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο οργανισμός

Με την πάροδο της ηλικίας, η απόκριση του οργανισμού στα εμβόλια μειώνεται σημαντικά, εξαιτίας κυρίως των υποκείμενων μη μεταδοτικών νοσημάτων, των χορηγούμενων γι’ αυτά θεραπειών αλλά και της γήρανσης του ίδιου του συστήματος, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Η έως τώρα εμπειρία από τη μάχη έναντι της COVID-19 ανέδειξε ότι ο υποδοχέας που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στην καρδιά και στους πνεύμονες ηλικιωμένων, καθιστώντας τους και πιο ευαίσθητους στον SARS-CoV-2.

Δυστυχώς, μεγάλες διαχρονικές μελέτες σε γηρασμένους πληθυσμούς δεν υπάρχουν. Υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι, σε γενικές γραμμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται σημαντικά με την ηλικία. Ομως, ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι που αναπτύσσουν ικανοποιητική ανοσία ύστερα από εμβολιασμό και, επιπλέον, υπάρχουν εμβόλια, όπως το Shingrix για τον έρπητα ζωστήρα, που είναι κατά 90% αποτελεσματικά σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Η πανδημία ανέδειξε τη γήρανση του πληθυσμού ως ένα παγκόσμιο, δυσεπίλυτο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έως το 2050 τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα είναι διπλάσια από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και κατά πολύ περισσότερα από τους έφηβους ηλικίας 15-24 ετών. Ο αριθμός των θανάτων από ανθεκτικά μικρόβια θα είναι περίπου δέκα εκατομμύρια άτομα τον χρόνο, υπερβαίνοντας τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο. Η κλιματική αλλαγή θα προσθέσει σε αυτούς άλλο ένα δισεκατομμύριο άτομα με αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τροπικές ασθένειες, ενώ πανδημίες θα εμφανίζονται συχνότερα. Συνεπώς,  η προστασία του γηράσκοντος πληθυσμού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή