Στο «κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα

Στο «κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mαίνονται για μία ακόμα ημέρα οι δασικές πυρκαγιές στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, έχοντας μέχρι σήμερα καταστρέψει έκταση περίπου 90.000 στρεμμάτων και αναγκάσει σε εκκένωση των κατοικιών τους τουλάχιστον 3.000 κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης εκπέμπει για ακόμα μία φορά σήμα κινδύνου. Οι δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με αυτό που είχε απελευθερωθεί ολόκληρη την περυσινή χρονιά. Τα τελευταία στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος», αποδεικνύουν ότι έως την 24η Αυγούστου είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Οι αντίστοιχες εκπομπές για ολόκληρο το 2019 ήταν 181 μεγατόνοι. Ο δρ Μαρκ Πάρινγκτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του «Κοπέρνικου», επισημαίνει ότι οι φετινές δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου αλλάζουν τα δεδομένα. «Κατά κάποιον τρόπο, τα στοιχεία μας είναι παρόμοια με εκείνα του 2019 όσον αφορά ξηρασία και θερμοκρασία στη Σιβηρία. Η διαφορά φέτος είναι το πλήθος πυρκαγιών που μαίνονταν επί πολλές ημέρες τον Ιούλιο, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση των εκπομπών αερίων».

Ο δρ Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο London School of Economics, επισημαίνει ότι η περασμένη χρονιά δεν είχε καμία ομαλότητα στον Αρκτικό. «Καταγράφουμε δύο χρόνια μη ομαλής δραστηριότητας», επισημαίνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή αρχέγονων τυρφώνων, όπου περιέχεται άνθρακας που συγκεντρωνόταν επί χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η ανάλυση του δρος Σμιθ καλύπτει τον φετινό Μάιο και Ιούνιο και υποδεικνύει ότι τουλάχιστον το 50% των πυρκαγιών στον Αρκτικό Κύκλο καίει τυρφώδες έδαφος. Στη συντριπτική πλειονότητά τους σημειώθηκαν στην ανατολική Σιβηρία.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία τείνει να γίνει συνηθισμένο. Τον Ιούνιο, η ρωσική υπηρεσία εναέριας δασοπροστασίας ανέφερε ότι 13,6 εκατ. στρέμματα δασών καίγονταν σε περιοχές όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν πρόσβαση. Το περασμένο καλοκαίρι, εξάλλου, οι πυρκαγιές εκεί ήταν τόσο εκτεταμένες, ώστε δημιούργησαν νέφος καπνού και τέφρας μεγαλύτερο από την επιφάνεια εδάφους της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή