Ο κορωνοϊός αλλάζει το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων

Ο κορωνοϊός αλλάζει το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κορωνοϊός βάζει σε αναστολή κάποια από τα σχέδια της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, είπε, θα αποτυπώνονται κάποιες παρεμβάσεις που θα έχουν παροδικό και κάποιες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ο χρόνος εφαρμογής των μόνιμων παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Κ» (30/8/2020). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι διαφορετικό να τελειώσει η κρίση σε 5-6 μήνες και διαφορετικό να παραταθεί για μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή του προγράμματος φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης σε συνάρτηση με τους νέους περιορισμούς που θέτει ο κορωνοϊός.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η πανδημία άνοιξε μια παρένθεση, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινείται στην κατεύθυνση της αύξησης των δαπανών για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, και πρόσθεσε ότι μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών. Εν τω μεταξύ, θα εφαρμόζονται προσωρινά μέτρα, όπως έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ. Η κατεύθυνση αυτή θα απεικονίζεται, πρόσθεσε, και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε ότι η τρίτη φάση θα προκηρυχθεί σύντομα και θα καλύπτει και τον Αύγουστο, ο δε προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε, εξάλλου, σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα των ενοικίων, οι οποίες θα κινούνται τόσο στην κατεύθυνση της επέκτασης της υποχρεωτικής μείωσης του μισθώματος όσο και σε αυτήν της επιδότησης των ιδιοκτητών που προχωρούν οικειοθελώς σε μείωση, σε συμφωνία με τους ενοικιαστές.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφύγει τελικώς στην πιστωτική γραμμή του ESM είπε ότι προς το παρόν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι αρκετά, περίπου 35 δισ. ευρώ, ώστε να μη χρειάζεται να το κάνει. Αλλωστε, καμία άλλη χώρα δεν την έχει χρησιμοποιήσει. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα είναι διαθέσιμη και τα επόμενα χρόνια και, αν υπάρξει ανάγκη, η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή