Μείωση κερδοφορίας 10% για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο

Μείωση κερδοφορίας 10% για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολο  ήταν το πρώτο εξάμηνο για τις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στα κέρδη τους σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας υποχώρησαν τουλάχιστον 10% εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεών τους έναντι των κόκκινων δανείων.

«Από τις τράπεζες ζητήθηκε να εκτελέσουν μια “εθνική υπηρεσία”. Τους ζητήθηκε να υποστηρίξουν την οικονομία επιβαρύνοντας τη δική τους λειτουργική ισχύ», σχολίασε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Τζέισον Ταν, αναλυτής της CreditSights.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες της χώρας ήταν βασικοί σύμμαχοι του Πεκίνου στην αντιστάθμιση του οικονομικού αντικτύπου του κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να θυσιάσουν 219 δισ. δολάρια από τα φετινά τους κέρδη –μέσω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και αναβολής της αποπληρωμής των δανείων– ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κινεζική οικονομία πρόκειται να ενισχυθεί κατά μόλις 1%, δηλαδή στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων σαράντα ετών. Η οικονομία της Κίνας, η οποία χτυπήθηκε πρώτη από τον κορωνοϊό, έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό πως μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα δεχθούν περαιτέρω πλήγματα και ενδέχεται να μειώσουν τα μερίσματα για το 2020. Σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, όμως, η κερδοφορία των τραπεζών προβλέπεται πως θα ανακάμψει σύντομα από την κάθετη πτώση του πρώτου εξαμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις μεγάλες τράπεζες τις Κίνας, το πλήγμα της πανδημίας στην κερδοφορία των μικρότερων τραπεζών ήταν πιο περιορισμένο, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη των μικρότερων κινεζικών τραπεζών ενισχύθηκαν μεταξύ 8% και 27% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση – προτού βέβαια αυξήσουν τις προβλέψεις τους έναντι των κόκκινων δανείων. Αντιθέτως, τα λειτουργικά κέρδη των επτά μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μειώθηκαν μεταξύ 2% και 6%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή