Αλματώδης η ανάπτυξη της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης

Αλματώδης η ανάπτυξη της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατο ρυθμό προβλέπεται πως θα διογκωθεί η αγορά τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην επόμενη τετραετία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται πως θα υπερδιπλασιαστούν από 50,1 δισ. δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το 2024.

Σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα της IDC, οι επιχειρήσεις πρόκειται να αυξήσουν τις δαπάνες στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, μέσω του οποίου θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο δικό τους πεδίο. Ως αποτέλεσμα, η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να καταγράψει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,1% μέχρι το 2024.

«Οι επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνον επειδή μπορούν, αλλά και επειδή πρέπει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ευέλικτες και πιο καινοτόμες», αναφέρεται στην έρευνα της IDC. Ενδεικτικά, στις κορυφαίες περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνονται τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες πωλήσεων, αλλά και τα αυτοματοποιημένα συστήματα πρόληψης απειλών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες χρήσης θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των δαπανών για το 2020.

Οι δύο κλάδοι που θα πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην περίοδο έως το 2024 θα είναι ο τομέας των λιανικών πωλήσεων και οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία λιανικής θα επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις της σε τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών της μέσω chatbot, δηλαδή μέσω των λογισμικών τα οποία εξυπηρετούν με αυτοματοποιημένο τρόπο διά μηνυμάτων τους πελάτες. Οσον αφορά τις τράπεζες, οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη θα κατευθυνθούν ιδίως προς την ανάλυση και την έρευνα απάτης, στα chatbots και στα αυτοματοποιημένα συστήματα προτάσεων τραπεζικών προϊόντων. Υψηλότατες δαπάνες στην τεχνητή νοημοσύνη θα πραγματοποιήσουν και ορισμένα στενότερα πεδία του κλάδου της μεταποίησης και ο κλάδος της υγείας. Μέχρι το 2024, όμως, ταχύτερη αύξηση των δαπανών τεχνητής νοημοσύνης θα σημειωθεί στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις επαγγελματικές υπηρεσίες.

Το λογισμικό και οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα όλων των δαπανών σε τεχνητή νοημοσύνη φέτος, ενώ το hardware θα αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο ένα τρίτο. Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών λογισμικού, δηλαδή 14,1 δισ. δολάρια, θα διατεθεί σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών αυτοματοποιημένων υπηρεσιών θα είναι σε υπηρεσίες πληροφορικής, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στα 14,5 δισ. δολάρια.

Πρωταθλήτριες οι ΗΠΑ

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της IDC, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί πάνω από το ήμισυ του συνόλου των δαπανών τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2024. Περισσότερες δαπάνες θα πραγματοποιήσει ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων και ο τραπεζικός τομέας. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η Κίνα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Τέλος, την ταχύτερη αύξηση των δαπανών σε τεχνητή νοημοσύνη έως το 2024 θα σημειώσουν η Ιαπωνία (32,1%) και η Λατινική Αμερική (25,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή