Σε θετικό κλίμα η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές

Σε θετικό κλίμα η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων επιχειρεί το Ελληνικό Δημόσιο, με το επανάνοιγμα της τελευταίας έκδοσης των 10ετων ομολόγων, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι σήμερα οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν αρνητικά, παρόλο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικά έδαφος. Για πρώτη φορά μετά το 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,2%.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,10% χθες, έναντι 0,41% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,54% από 1,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1951 δολ. από το επίεπδο του 1,1934 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι επόμενοι μήνες θα δημιουργήσουν περισσότερες ανάγκες χρηματοδότησης για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η διάρκεια και ο αντίκτυπος της πανδημίας εξελίσσονται διαφορετικά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή