Στο τραπέζι, επέκταση της μειωμένης προκαταβολής φόρου και το 2021

Στο τραπέζι, επέκταση της μειωμένης προκαταβολής φόρου και το 2021

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου έως και 100% το 2021 φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, κάτι όμως που θα αποφασισθεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις συνέπειες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ενδεχόμενο να συνεχισθεί το ευνοϊκό αυτό μέτρο άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας στον ΑΝΤ1 ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα προσωρινό μέτρο και θα αξιολογηθεί εάν θα ισχύσει και το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μειώθηκε ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 5%, με αποτέλεσμα να δικαιούνται τη μείωση προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.

«Κλειδί» ο κορωνοϊός

«Ολα εξαρτώνται από την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης», επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με τον χρόνο ενεργοποίησης ελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα. «Σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση», επανέλαβε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το πακέτο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ θα περιέχει προσωρινές και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η αποτρεπτική δύναμη της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχουν προϋπολογιστεί τα κονδύλια που θα διατεθούν εντός του 2020 για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως τόνισε, δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά σειρά «από πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πολιτεία στο εν λόγω πεδίο, και ως υπουργείο Οικονομικών είμαστε κοντά στις επιλογές και στις προτεραιότητες που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση των μειωμένων κατά 40% ενοικίων και τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αφορά τους πέντε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία και συγκεκριμένα την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ταυτόχρονα αναμένεται να θεσμοθετηθεί για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση ενοικίων έπειτα από συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή, η οποία θα συνοδευθεί με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη από το κράτος θα είναι της τάξεως του 30% των απωλειών που θα έχει κάθε ιδιοκτήτης. Το ποσό θα συμψηφίζεται με φόρους όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος.

Τα 2 μέτρα

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Επεκτείνεται και στον τρέχοντα μήνα η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

2. Κίνητρα για εθελοντική μείωση των ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονική περίοδος της εθελοντικής μείωσης των μισθωμάτων θα είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Οπως προαναφέρθηκε, η κάλυψη από το κράτος προς τον ιδιοκτήτη θα φτάνει στο 30% της ζημίας και θα συμψηφίζεται με φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η «δήλωση COVID» για τους ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν «δήλωση COVID» για να έχουν την έκπτωση 30% για τα μισθώματα που έχασαν. Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID από τους φορολογουμένους που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια και δεν πρόλαβαν να τα δηλώσουν στην ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα έως και τις 23 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν:

• Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις.

• Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν από την υποβολή των δηλώσεων COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή