Νέο κύμα εκκαθαρίσεων στη Σαουδική Αραβία

Νέο κύμα εκκαθαρίσεων στη Σαουδική Αραβία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ανώτατος αξιωματικός των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ο γιος του, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος –και οι δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας– καθαιρέθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο νέων εκκαθαρίσεων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας κατηγοριών για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρίγκιπας Φαχάντ μπεν Τούρκι, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής του γενικού επιτελείου του βασιλικού στρατού ξηράς και των ειδικών δυνάμεων της χώρας, και ο γιος του, Αμπντουλαζίζ μπιν Φαχάντ, αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας Τζουφ, είναι μόλις δύο από τους δεκάδες αξιωματικούς του υπουργείου Αμυνας που διώκονται για διαφθορά, σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Η επίσημη ανακοίνωση αποδίδει τις ενέργειες σε απόφαση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του 35χρονου γιου του βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει μαζικές συλλήψεις στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας κατά της διαφθοράς, η οποία στοχοποίησε πιθανούς πολιτικούς αντιπάλους του. Το 2017, εκατοντάδες πρίγκιπες, υπουργοί και επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, έπειτα από εντολή του πρίγκιπα Σαλμάν, ενώ όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης με την κυβέρνηση, παραχωρώντας σημαντικά τμήματα της περιουσίας τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι κατά της διαφθοράς «θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έρευνας με όλους τους σχετικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους και θα λάβουν τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον τους».

Τον Απρίλιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη 298 Σαουδαράβων αξιωματούχων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίσης κατηγορίες για διαφθορά, τονίζοντας πως πρόκειται για «άδικες διώξεις» στο πλαίσιο του αδιαφανούς συστήματος Δικαιοσύνης του βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή